Siófokon azt kérik, maradjanak otthon a nyaralótulajdonosok

Mégsem térhet haza a jövő héten a tiroli Ischglben rekedt Ildikó, miután tegnap egész Tirolban meghosszabbították a vesztegzárat április 5-ig a hatóságok. Az asszonynak ráadásul pénzügyi nehézségei támadtak, és a férjétől is elszakadt. Siófokon közben vészhelyzet alakult ki.

2020. 03. 20. 6:24
null
Az önkéntesen karanténba vonuló siófokiaknak készítenek elő vendégházat Fotó: MTI/Varga György
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tiroli síközpontban, Ischgl településen március 14-én vesztegzár alá került Ildikó keserűen vette tudomásul, hogy az osztrák hatóságok április 5-ig meghosszabbították a karantént, ­miután csütörtökön egész Tirolra kiterjesztették a járványügyi kényszerintézkedés hatályát. A magyar asszony még a téli szezon kezdetén ment egy Siófok-közeli településről az egyik ischgli hotel éttermébe dolgozni.

Az osztrák lapok azt írják, meghaladta az ezret a diagnosztizált koronavírus-fertőzöttek száma Ausztriában. A csütörtökön 0 órától vesztegzár alá helyezett Tirol tartomány síterepein korábban több száz turista fertőződött meg, nagy részük az Ischgl településen lévő, ­Kitzloch nevű bárban. Felerősödtek azok a hangok, amelyek egyre élesebben bírálják a helyi vezetőket, és többek szerint a forgalom visszaesésétől tartva szándékosan eltitkolták a fertőzéseket.

Ildikó számára eredetileg március ­28-ig tartott volna az osztrák vesztegzár, ám a hatóságok meghosszabbították azt. Az asszony ráadásul egyedül van, mexikói férje március 12-én még el tudta hagyni Ausztriát, és visszarepült a hazájába. Azért nem maradt együtt a házaspár, mert a házasságuk Magyarországon még nem érvényes, még honosítani kell a házassági levelet, a férjet hazánkba nem engedték volna be, így jobbnak látták, ha egyelőre különválnak. Ildikó szorong attól, hogy nem tudja, meddig kell türelemmel len­niük és mikor találkozhat újra a férjével.

Az önkéntesen karanténba vonuló siófokiaknak készítenek elő vendégházat
Fotó: MTI/Varga György

Az asszonynak ráadásul a vesztegzár kiterjesztésével újabb problémával is szembesülnie kellett. Eddig a munkaadók még állományban tartották a városkában rekedt dolgozóikat, bért kapnak a vesztegzár tervezett két hetére, ám a további időre csak rendelkezési díjat fizetnének nekik. A munkavállalókkal alá akarják íratni, hogy kölcsönös megegyezéssel elfogadják a munkaadók ajánlatát. Ildikó szerint munkajogi perek százai kezdődhetnek majd a járvány lecsengése után.

A Magyar Nemzet olvasóit siófoki karanténjukból tudósító Dominika és Fanni továbbra is tünetmentes. A napokban az interneten megtapasztalt nemtelen támadások ­miatt egyelőre visszahúzódtak a nyilvánosság elől. Azt azonban továbbra is fenntartják: mindenkinek magába kell szállnia a járvány miatt, és rá kell jönnie, hogy csak közös erővel lehet megfékezni a koronavírus rohamos terjedését. A világ történéseit természetesen tovább követik a világháló és a televízió segítségével. Mélységesen lesújtotta őket az olaszországi tragédia, hogy százával vesztik életüket a fertőzés miatt Lombardiában.

Siófok közben kezd megtelni, egyre többen menekülnek elsősorban Budapestről a Balaton-parti nyaralójukba, hogy ott húzzák ki egy esetleges vesztegzárat. Csakhogy ezzel lehetetlen helyzetbe hozzák az önkormányzatot, amelynek ellátási kötelezettsége van, ám szezonon kívül ezt csak nagy nehézségek árán fogják tudni teljesíteni, ha egyáltalán tudják. Lengyel Róbert, a város polgármestere nyílt levélben kéri a nyaralótulajdonosokat, hogy maradjanak az állandó lakhelyükön. Indoklásul felhozza: a vírus okozta helyzet miatt visszatértek családjukhoz a vidéken tanuló középiskolások és egyetemisták, hazatértek a külföldön dolgozók, közben különféle módon kell óvnunk az időseket. Jelen állapotban a szolgáltatók sincsenek felkészülve tömegek fogadására, és az egészségügyi kapacitások is végesek.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.