Skardelli György: Nagy és modern csarnokot kap Budapest

– Eddig tervszerűen halad a népligeti multifunkcionális csarnok felépítése, amely az egyedi külső mellett egy teljesen sajátos díszvilágítást is kap majd – mondta a Magyar Nemzetnek Skardelli György Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész, aki szerint – hasonlóan a Puskás Arénához – politikai beállítottságtól függetlenül ezt a létesítményt is megszeretik majd az emberek.

Hertelendy Gábor
2021. 01. 11. 6:54
null
Skardelli György Mérnök Tervező. 20210106 Budapest Fotó Bach Máté Magyar Nemzet Fotó: BACHPEKARYMATE
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A népligeti multifunkcionális csarnok nagyobb és modernebb lesz a Papp László Budapest Sportarénánál, így méltó helyszíne lesz a jövő évi férfi kézilabda Európa-bajnokságnak – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek hazánk egyik legismertebb építésze, Skardelli György.

Az építész – aki a leégett Budapest Sportcsarnok helyére épült Papp László Budapest Aréna, valamint a Népstadiont felváltó új Puskás Aréna megálmodója is – elmondta, a buszpályaudvar mellett épülő, húszezer férőhelyes csarnok attól multifunkcionális, hogy a nemzetközi esemény megrendezése mellett alkalmas más sportágak mérkőzéseinek, rendezvényeinek lebonyolítására, rock- és klasszikus koncertek, konferenciák, kiállítások megrendezésére is. – A Papp László Budapest Sportarénához hasonlóan az alsó lelátó itt is teljesen betolható lesz, így a küzdőtér területének nagysága több mint duplájára nő – fogalmazott a Kossuth- és Ybl Miklós-díjas építész. A két sportcsarnok között fontos különbség, hogy míg a Papp László Budapest Aréna U alakú lelátóval lett kialakítva, a multifunkcionális csarnok egy teljesen bezáródó alaprajzú lelátóval készül.

– A meglehetősen egyedi megformálás mellett teljesen sajátos díszvilágítást kap majd az épület – jelezte lapunknak az elismert építész, aki megjegyezte: az új létesítmény tervén időközben persze kénytelen volt változtatni, hiszen csökkenteni kellett a ráfordítható költségeket, ennek ellenére igazodnak az eredeti rendeltetéshez.

Ugyanakkor felmerül a kérdés, hogy ezeknek a hatalmas sport- és rendezvénycsarnokoknak van-e jövője a több mint egy éve húzódó koronavírus-járvány miatt. – Egyértelműen van, hiszen a világjárvány egy múló állapot annak tudatában, hogy az oltóanyag is rendelkezésre áll – jegyezte meg Skardelli György.

A hatalmas épületben, ha elkészül, egyszerre húszezren szurkolhatnak, hallgathatnak koncertet
Fotó: Magyar Nemzet/Havran Zoltán

A Puskás Aréna sikere

Az építész a Puskás Aréna, a nemzeti stadion kapcsán elmondta: nem számított arra, hogy ő kapja Magyarország legnagyobb sportlétesítményének megtervezésének a feladatát.

– Akkor arra gondoltam, hogy a legnagyobb középület, amit életemben tervezek, az a Papp László Budapest Sportaréna lesz. Azt ma már az épülő új multifunkcionális csarnok és a már átadott Puskás Aréna is felülmúlja – mondta Skardelli György, aki arra is rámutatott: a Puskás Aréna VIP-részlege a 2019-es év végéig más rendezvényekre is ki volt adva, mert akkora volt az érdeklődés iránta.

– A terem mérete, befogadóképessége és kialakítása annyira megfelelt a piaci keresletnek, hogy hihetetlen érdeklődés volt iránta. Ez tavaly márciusig fennállt, amikor még megtarthatták az építészkongresszust ezer fővel – jelezte lapunknak a tervező.

A másfél éve átadott Puskás Aréna 2019-ben elnyerte az Év stadionja címet, tavaly decemberben pedig a legszebb sportlétesítmény különdíját ítélték oda a franciaországi Prix Versailles építészeti díjkiosztón. – A nemzeti stadion már önálló életre kelt, saját maga írja az életét. Egymás után hozza az elismeréseket, amihez nekem már semmi közöm nincsen – közölte szerényen Skardelli György.

Megalapozatlan kritikák

A balliberális oldal igyekezett fogást találni a 2019-ben épült nemzeti stadion világításán, illetve a fenntartásának költségén, sikertelenül. A díszkivilágítást ötszázhatvan energiatakarékos és költséghatékony LED-világítótest biztosítja, így mindössze napi hétezer forintba kerül ennek biztosítása, ennek a költségét pedig megtérítik a sporteseményekből származó bevételek.

– Nem kaptam eddig megalapozott negatív véleményt a Puskás Arénáról. A stadion tervezése olyan hatalmas munka volt, hogy egyáltalán nem foglalkoztam semmilyen külső hatással, ami nem a megrendelőinktől jött – reagált erre Skardelli György, aki hozzátette: egy építésznek tudomásul kell vennie, hogy a kritikákon nem szabad megsértődnie.

Szerinte teljesen borítékolható volt, hogy lesznek olyan vélemények, amelyek őszintén vagy politikai megközelítésből, esetleg burkolt politikai céllal bírálják majd a nemzeti stadiont. – Az, hogy egy épület támadások kereszttüzébe kerül, sokszor független a minőségétől. Ezt az épületet is megszeretik majd, politikai hovatartozástól függetlenül, pláne, ha jól teljesítünk az idei Európa-bajnokságon – hangsúlyozta Skardelli György.

Ikonikussá válhatnak

Az építész nem ért egyet azokkal a véleményekkel, hogy a Kálvin tér kortárs üvegépületei eltorzítják Budapest arculatát.

– Amikor megépültek ezek az irodaházak, tervezőik pontosan megmutatták a XX. század végi színvonalat, amelyhez a maguk módján kortárs eszközökkel igazodtak. Nem gondolnám, hogy jobb lett volna, ha visszaépítették volna azokat az Ybl-korabeli épületeket, amelyek bérpalotaként valósultak meg a XIX. század végén vagy azt követően – jegyezte meg az építész.

Arra a kérdésre, hogy ikonikussá válhatnak-e az általa tervezett sportlétesítmények, Skardelli György úgy válaszolt, majd az idő dönti el, hogy értékállók lesznek-e. Ezek az épületek ugyanis mindig maguk határozzák meg a közvetlen környezetük hangulatát, és sajátos szerepet alakítanak ki a városképben.

– Például az Országház épületének helyét egy okos városfejlesztési gondolat mentén választották ki, annak ellenére, hogy akkor a leendő Parlament közelében még halászkunyhók is álltak a Duna-parton. Az Országház a felépültével egy máig érvényes építészeti teret generált maga körül – emlékeztetett az építész.

Skardelli György a népligeti multifunkcionális csarnokra visszatérve reményét fejezte ki, hogy az épület hasonló kedvező fogadtatásra lel, mint a Puskás Aréna. – Ha ez pozitív fogadtatásra talál itthon és külföldön egyaránt, akkor az azt jelenti, hogy jól végeztük a feladatunkat – fűzte hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.