Sok városban elmaradt az ellenzéki összefogás

A hajrához érkezett az önkormányzati választáson való induláshoz szükséges ajánlások gyűjtése, amely ma délután négy óráig tart. A kormánypártok jelöltjeit minden nagyvárosban nyilvántartásba vették, az ellenzék egy-két helyen versenyt fut az idővel.

2019. 09. 09. 7:53
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma 16 órakor lejár a polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltekre vonatkozó ajánlások gyűjtésének határideje, ezt követően már nem adhatnak le a pártok, a civil szervezetek és a független politikusok aláírásokat. Mostanra a legtöbb helyen már felálltak azok a formációk, amelyek ringbe szállnak, hogy megtartsák vagy éppen megszerezzék egy-egy település irányítását, de délután négy óráig még lehet változás a jelöltek névsorában.

A kormánypártok (Székesfehérváron a Fidesz) a megyei jogú városokban leadták a polgármester- és önkormányzati képviselőjelöltjeik indulásához szükséges aláírásokat. Ugyanakkor velük szemben van ahol egy, máshol kettő, de több nagyvárosban három induló is megméreti magát, utóbbi településekhez tartozik Győr, Kaposvár, Székesfehérvár és Zalaegerszeg. Vagyis sok városban nem sikerült az ellenzéki összefogás.

Békéscsabán és Debrecenben az ellenzék kettészakadt, utóbbi településen a DK–MSZP–Párbeszéd–Szolidaritás minden körzetben állított jelöltet, a Momentum–Jobbik–LMP csapatának ez tegnap délutánig csupán hat egyéni választókerületben sikerült. A békési megyeszékhelyen annyival tisztább a kép, hogy ott a DK–Jobbik–Párbeszéd és az MSZP–LMP-nek is van bejelentett polgármesterjelöltje, és mind a 12 körzetben megvannak azok a politikusaik, akik az egyéni önkormányzati képviselői mandátumért megmérkőzhetnek.

Fotó: Kurucz Árpád

Pécsett az LMP maradt ki az ellenzéki összefogásból, a baranyai megyeszékhelyen a párt polgármesterjelöltet állított, és mind a 18 egyéni körzetben összegyűjtötték az aláírásokat ahhoz, hogy a képviselői mandátumokért versenyezhessenek.

Sopronban a Párbeszéd külön indulása gyengíti az ellenzék esélyeit, a párt tegnap délutánig hat egyéni választókerületben adta le az induláshoz szükséges aláírásokat.

Miskolcon és Szolnokon a Munkáspártnak is lesz polgármesterjelöltje Fülöp József Istvánné, illetve Kalmár Dávid személyében. Vasárnap délutánig a baloldali párt a borsodi nagyvárosban három, Szolnokon kilenc, míg Hódmezővásárhelyen egy egyéni körzetben jelentett be indulót.

Életjelet mutatott a Jobbikot elhagyó politikusokból alakult Mi Hazánk Mozgalom is: a Toroczkai László vezette szervezet egyelőre Salgótarjánban (Egyedi Norbert), Szekszárdon (Ótós Attila) és Zalaegerszegen (Kiss Ferenc) adta le a polgármester-jelöltséghez szükséges aláírásokat, az előbbi két városban minden körzetben van a pártnak egyéni indulója is. Emellett Dunaújvárosban, Egerben és Hódmezővásárhelyen állítottak még egyéni jelölteket, a csongrádi városban minden körzetben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.