Sokba kerül a buszsávok illegális használata

A budapesti buszsávokat jogszerűtlenül használó autók vezetői százezres büntetésre is számíthatnak.

Végh Attila
Forrás: police.hu2020. 10. 21. 17:43
null
A munkanapokra kiterjesztett szombati menetrend zsúfoltságot okozott Fotó: Nyitrai David Forrás: Facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két napra „megszállták” a rendőrök a budapesti buszsávokat. A védett útfelületet jogosulatlanul használó autósok nem úszták meg figyelmeztetéssel: bírság, feljelentés lett a rendőri intézkedések vége. A Magyar Nemzet információi szerint a jövőben is folytatódhatnak az ellenőrzések és a büntetések, a rendőrség szeretné leszoktatni a főváros szabálytalankodóit a buszsávok használatáról.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság közlekedésrendészeti főosztálya az elmúlt időszak tapasztalatai és a Budapesti Közlekedési Központ jelzése alapján akciósorozatot tartott a fővárosban a buszsávokban szabálytalanul közlekedő és parkoló járművek kiszűrésére, miután több buszvezető késésre, és a biztonságos közlekedés veszélyeztetésére panaszkodott. A buszsávot szabálytalanul használó járművezetők rendszeresen akadályozzák a menetrend szerint közlekedő autóbuszok és trolibuszok haladását, ezzel sokszor indokolatlan sávváltásra kényszerítve a buszvezetőket. A hirtelen manőverek, fékezések miatt az utasok testi épsége is veszélybe kerülhet.

A közlekedési rendőrök a Fővárosi Rendészeti Igazgatóság munkatársaival közösen végrehajtott akcióban október 19-én és 20-án, két nap alatt 88 szabálytalanságot észleltek. A rendőrök 81 esetben helyszíni bírságot, hét esetben szabálysértési feljelentést tettek a gépjárművezetők ellen. A járőröknek két esetben olyan, szabálytalanul leparkolt gépkocsik elszállításával kapcsolatban is intézkedniük kellett, melyek akadályozták a buszok közlekedését a védett útsávon.

 

 

A Budapesti Rendőr-főkapitányság az ellenőrzéseket a főváros főbb közútjain levő 75 kilométernyi buszsávban a következő hetekben is folytatja, a szabálytalanul közlekedőkkel szemben nincs kivétel, minden esetben intézkedést kezdeményeznek a járőrök. A helyszíni bírság öt- és ötvenezer forint közé esik, visszaeső szabálytalankodó esetén alapból hetvenezres a büntetés. Feljelentés esetén a jogsértő sofőr százezres büntetésre is számíthat, jogosítványát is bevonhatják. Az elszállított autó vezetője a bírság mellett a szállítás közel húszezer forintos díját is köteles kifizetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.