Soltész Miklós: A nemzetiségeknek nyújtott támogatásokkal a szülőföldön maradásért

A nemzetiségeknek nyújtott támogatásoknak a szülőföldön való megmaradást és a nemzetiségi közösségek megerősítését kell szolgálniuk – hangoztatta kedden a szlovének lakta Rába-vidéken található Apátistvánfalván az egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár.

Forrás: MTI2020. 01. 07. 13:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A térségbe szánt idei kormányzati támogatásokról tartott sajtótájékoztatón Soltész Miklós közölte: ebben az évben 90 millió forint többlettámogatást nyújtanak az Országos Szlovén Önkormányzatnak az általuk legfontosabbnak tartott fejlesztésekhez, folytatják az óvoda- és iskolaépítési programot, így a felsőszölnöki iskola után rövidesen bővülhet az apátistvánfalvai kéttannyelvű általános iskola, valamint segíteni kívánják az apátisvánfalvai katolikus templom külső, majd belső felújítását is.

Az államtitkár szerint a Rába-vidék megtartó erejét jelentősen növelheti az az idén induló – négy év alatt összesen több mint 900 millió forintnyi fejlesztési forrást tartalmazó – program is, amelynek célja a helyi kis- és középvállalkozások megerősítése, a turizmus és az infrastruktúra fejlesztése.

Soltész Miklós bejelentette: napokon belül döntés születik arról a civil szervezetek számára meghirdetett pályázati csomagról, amelynek 500 millió forintos keretéből több száz nemzetiségi civil szervezet kap támogatást.

Kissné Köles Erika szlovén nemzetiségi szószóló a Rába-vidék fejlesztési programjáról elmondta: négy éven át évente 224 millió forintot fordíthatnak majd fejlesztésekre.

Tájékoztatása szerint a pályázati feltételeket februárban hozzák majd nyilvánosságra, a magánszemélyek pályázatairól májusban, a vállalkozások és őstermelők által benyújtandó pályázatokról pedig az ősszel születhet döntés.

Holecz Károly, az Országos Szlovén Önkormányzat elnöke a nemzetiségi iskoláik megtartásának és fejlesztésének fontosságát hangsúlyozta és köszönetét fejezte ki a magyar és a szlovén államtól érkezett támogatásokért.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.