Soros pénzét furcsa cégeknek osztották le

A nulla alkalmazottal, nulla árbevétellel, weboldallal és e-mail-címmel sem rendelkező Rotatech Holding Kft. mintegy 211,75 millió forintért szállíthat FFP2-es maszkokat a főváros számára. Egy rendezvényszervező cég 247,5 millió forint plusz áfára kapott megbízást másfél millió sebészi maszk beszerzésére. A szárazföldi személyszállításban jeleskedő EU Buses.eu Kft. pedig 35 ezer maszk beszerzésére kapott megrendelést.

2020. 06. 13. 9:39
George Soros, Chairman of Soros Fund Management LLC gives speech in Frankfurt
George Soros, Chairman of Soros Fund Management LLC gestures as he addresses the audience during an economic speech in Frankfurt April 9, 2013, on the topic 'How to save the European Union from the euro crisis.' REUTERS/Ralph Orlowski (GERMANY - Tags: BUSINESS HEADSHOT) - BM2E9491IS001 Fotó: Ralph Orlowski
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A baloldali holdudvarhoz és furcsa cégekhez került Soros György pénze, amelyet a spekuláns elméletileg a járvány elleni védekezésre juttatott a fővárosnak. Soros eredetileg egymillió eurót ajánlott fel a fővárosnak, ám Karácsonyék végül másfél millió dollárt kaptak. A nagy volumenű maszkbeszerzések kapcsán lapunk kérdéseket küldött a Városháza sajtóosztályának, valamint az érintett cégeknek, ami egyes esetekben nem bizonyult egyszerűnek. Karácsonyék 250 ezer FFP2-es maszk leszállítására szerződtek le a Rotatech Holding Kft.-vel 211,75 millió forintért. Az Opten cégadatbázisban a kft. elérhetőségeként a [email protected] e-mail-cím van megadva, ám ide ­hiába küldtünk kérdéseket, a cím nem található vagy nem tud leveleket fogadni. Főként arra voltunk kíváncsiak, hogy az érdi cég és Török Zsolt ügyvezető hogyan került a fővárosi vezetés látóköré­be, hiszen a Rotatech 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban nullaforintos árbevételt produkált, a cégnek se bejelentett alkalmazottja, se weboldala nincs az elérhető adatok szerint.

A fővárosi egészségügyi beszerzések legnagyobb nyertese a Business ­Rally Hungary Kft. lett, amely mintegy másfél millió sebészi maszkot szállíthat le 247,5 millió forint plusz áfa értékben. Ezzel az összeggel a cég szinte megduplázza 2018-as árbevételét, amennyiben idén is hasonló forgalma lesz. Ami különös, hogy a Business Rally honlapja és az Opten adatbázisa szerint a cég arculattervezéssel, marketinggel, szoftverfejlesztéssel és tanácsadással foglalkozik. Igaz, a társaság honlapján a „­Híreink” menüpontban felhívják a figyelmet, hogy szájmaszkokat és KN95 maszkokat importálnak, bár a gyógyászati termékek kereskedelme nincs feltüntetve tevékenységi körükben.

Kisebb közbeszerzést nyert el az EU Buses.eu Kft., egy családi vállalkozás, amelynek fő tevékenysége a személyszállítás. A vállalkozás március ­31-én vette fel tevékenységi körébe a gyógyászati termékek kiskereskedelmét, és már március 23-án alá is írták a sebészi maszkok szállításáról szóló szerződést.

Több mint 300 millió forint került a Corden International Kft.-hez, valamint Székely Tamás, Gyurcsány és Bajnai egészségügyi miniszterének cégéhez, a Kelen Kórház Kft.-hez, amelyektől vírusteszteket vásároltak Karácsonyék. Habár mindkét cég kötődik a szocialista holdudvarhoz, legalább a piacon ismert egészségügyi vállalkozásokról van szó.

Karácsonyék a járványhelyzetre tekintettel a beszerzési eljárás mellőzése mellett döntöttek a szerződéskötések kapcsán, amelyre a rendkívüli helyzetben törvény adta lehetőségük volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.