Soros-szervezet támogatásával listázná a számára kedvezőtlen döntéseket hozó bírókat Márki-Zay?

Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Mozgalom elnöke, az ellenzék régi-új miniszterelnök-aspiránsa kijelentette, listázni fogja a neki nem tetsző ítéleteket hozó „vérbírókat”. Az ellenzéki összefogás élére kívánkozó hódmezővásárhelyi polgármester bejelentkezésében megfenyegetett minden olyan bírót, aki szerinte erkölcstelen és „helytelen” ítéleteket hoz, az egy listára kerül, melyen az általa „árulónak” tartott bírák nevei szerepelnek. De Márki-Zay ennél is tovább ment név szerint üzent Lakatos Péter szegedi bírónak, aki december 20-án dönthet a polgármester egy újabb polgári peres ügyében – írja a Promenad.

Forrás: pestisracok.hu2019. 12. 20. 12:06
MÁRKI-ZAY Péter
Márki-Zay Péternek egy roppant kínos ügy miatt kellett magyarázkodnia Fotó: Mohai Balázs Forrás: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A lap információi szerint a politikus a magyar jogállamiságért mindig aggodalmaskodó a Soros-közeli Transparency International (TI) évzáró budapesti konferenciáján beszélt erről. Meglepő módon a szervezet azóta sem kongatja a vészharangokat, amiért egy városvezető nyíltan bírók listázásáról és megfélemlítéséről, befolyásolásáról beszél. Márki-Zay pedig nem gondolta meg magát, igenis listázni akarja és listázni fogja a megítélése szerint erkölcstelen, neki nem tetsző, “nevetséges” ítéleteket hozó magyar bírókat.

Erre pedig már a platform is megvan, mint arról a Transparency Internationalnek beszámolt, elindítja a verbiro.hu nevű oldalt, ahol az általa “vérbírónak” bélyegzett bírák nevét fogja listázni. Hogy a weboldal fenntartását ki finanszírozza, arról nincsenek információk, ugyanakkor nem elképzelhetetlen, hogy Hódmezővásárhely kasszája, esetleg a jogállamiság őre, a TI fogja finanszírozni a magyar bírók megfélemlítésére szolgáló portált.

„Ma, ebben a bírósági rendszerben nagyjából attól függ, ki milyen ítéletet kap, hogy melyik bíróságon tárgyalják az ügyét. Majd a vérbiró.hu-t elindítjuk, és előbb-utóbb elszégyellik magukat” [az érintett bírák] – fejtette ki a független igazságszolgáltatásról szóló elképzeléseit Márki-Zay a jogvédő szervezet konferenciáján.

Heti videós összefoglalójában aztán megerősítette, szükségesnek tartja az általa vérbírónak minősített, vagyis szerinte a “pártállam”, vagyis a “Fidesz érdekében erkölcstelen ítéleteket hozó bírók” listázását. Arra nem tért ki, hogy vajon milyen erkölcsi és szakmai alapon ítélné meg az egyes bírók tevékenységét – írja a Promenad.

Itt azonban nem állt meg a miniszterelnöki székre pályázó polgármester: legújabb videós bejelentkezésében már nyíltan meg is fenyegetett egy bírót azzal, hogy felkerülhet a listára, ha december 20-án számára kedvezőtlen ítéletet hoz az ellene folyó (újabb) polgári peres eljárásban, melyet Juhász Tünde megyei kormánymegbízott és Holubán Csilla szegedi járási hivatali vezető indított a vásárhelyi polgármester ellen egy szerintük rájuk nézve sértő Facebook-bejegyzése miatt.

„Hát én nagyon remélem, hogy Lakatos Péter bíró úr az nem a vérbírók közé akar tartozni, és az eddigi tévedései ellenére most józan belátással majd egy okos ítéletet hoz” – mondja bejelentkezésében a kétértelműségnél világosabban Márki-Zay.

Vagyis egy prominens (hiszen miniszterelnök-jelöltnek hiszi magát) baloldali politikus konkrétan megfenyegetett egy bírót, aki ráadásul a saját ügyében ítélkezik. A jogállamiságot Orbántól meg a Fidesztől féltő média és politikusok pedig mélyen hallgatnak az ügyben.

Nem így az Országos Bírósági Hivatal, melynek frissen kinevezett elnöke, Senyei György védelmébe vette Lakatos Pétert és a bírói társadalmat.

Nyilatkozatában maga kéri [Márki-Zay] a bíróknak, hogy “mondjanak ellent a zsarolásnak”, ehhez képest néhány mondattal később név szerint megnevezi azt a bírót, aki néhány nap múlva tárgyalást fog tartani a személyét érintő ügyben, majd reményét fejezi ki, hogy a nevezett bíró “okos ítéletet hoz” és “nem akar a vérbírók közé tartozni”. Ez aligha tekinthető másnak, mint nyomásgyakorlásnak, amely a fenyegetés szintjét éri el. A politikai véleménynyilvánításnak nyilvánvalóan nem lehet része egy olyan fenyegető tartalmú nyilatkozat, hogy az álláspontja szerint “erkölcstelen” ítéletet hozó bírókat “vérbíróként” kell nyilvántartani, és az e listán szereplők “egy demokratikus országban bíróként nem működhetnek” – írja Senyei közleményében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.