Soros támogatóinak nem sikerült elhallgattatniuk Lomnicit

Soros György hazai támogatóinak nem sikerült elhallgattatnia ifjabb Lomnici Zoltánt – közölte pénteken a Századvég Alapítvány az MTI-vel annak kapcsán, hogy a rendőrség megállapította: az alapítvány jogi szakértője nem követett el bűncselekményt, amikor korábbi nyilatkozatában rámutatott, hogy a forint gyengülésének hátterében külső spekulatív beavatkozás állhat.

Forrás: MTI2020. 05. 15. 19:24
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A közleményben ügy előzményeit is felidézve azt írták: Vadai Ágnes, a radikális baloldali Demokratikus Koalíció politikusa a legfőbb ügyésznél feljelentette ifjabb Lomnici Zoltánt, aki április 8-i nyilatkozatában rámutatott, hogy a forint gyengülésének hátterében külső spekulatív beavatkozás állhat.

Utalt a tényre is, hogy Magyarország egyik legbefolyásosabb ellenfele, Soros György már több ízben megkísérelt bedönteni egyes nemzeti fizetőeszközöket – közölték.

Mint hozzátették, a vizsgálat megállapította, hogy ifjabb Lomnici Zoltán nem követett el bűncselekményt, mivel egy folyamat hátterének megvilágításával az érdeklődők tájékozódását segítette, és az semmilyen módon nem akadályozta a járvány ellen tett erőfeszítéseket.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság határozata tehát kimondta, hogy a szakértő csupán a szólásszabadság alaptörvényben biztosított jogával élt – rögzítette a Századvég.

Kitértek arra is, hogy a feljelentésben megjelölt bűncselekmény öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntethető. Vadai Ágnesre utalva úgy folytatták, hogy a jogi végzettségű képviselőnek tudnia kellett, hogy milyen következményekkel járhat, ha minden alapot nélkülözően bűncselekménnyel vádol meg egy szakértőt.

A Századvég precedens nélkülinek nevezte az ügyet, mivel a rendszerváltás óta nem fordult elő, hogy politikai szereplő elemzőkkel, elemzői véleményekkel szemben kezdeményezzen büntetőeljárást.

A Századvég szerint a DK paradox módon a nyilvánosságban a szólásszabadság védelmezőjeként mutatja be magát. Felfogásuk szerint a szólásszabadság csak azokat illeti meg, akik a baloldali eszmekör védelmében a kormányt kritizálják – értékelt az alapítvány. Megjegyezték, hogy szerintük a szabad véleménynyilvánítás joga nem terjed ki azokra, akik – mint fogalmaztak – az általuk példaképnek tekintett Soros György tőzsde spekuláns üzleti tevékenységét, vagy politikai szerepvállalását elemzik.

A Századvég értékelése szerint a szólásszabadság tehát a párt álláspontja szerint egy egyirányú utca, amin kizárólag a világforradalom felé lehet haladni.

Vadai Ágnesnek és baloldali politikustársainak legfőbb segítsége ebben a küzdelemben a Soros György által pénzelt honi online ellenzéki sajtó és annak élharcosa a 444.hu nevű blog – olvasható a Századvég közleményében.

Összegzésként azt írták, hogy a Századvég reméli, hogy az ügy tanulságai visszaterelik a nyilvánosság baloldali szereplőit is a radikalizmus antidemokratikus közegéből a józan politikai érvek és viták világába.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.