Sorra buknak le a kiberbűnözők és a rémhírterjesztők

A koronavírus-járvány egyre több kibertérben járatos bűnözőt ösztönöz bűncselekmények elkövetésére. A védőeszközökkel, fertőtlenítőkkel csalók mellett már magyar nyelvű, banki adataikat megszerezni kívánó kiberbűnözők is bombázzák kéretlen leveleikkel a polgárokat. Egyre több a rémhírterjesztő is.

2020. 04. 13. 16:00
null
Budapest, 2019. december 22. Számítógép billentyûzete. MTVA/Bizományosi: Faludi Imre *************************** Kedves Felhasználó! Ez a fotó nem a Duna Médiaszolgáltató Zrt./MTI által készített és kiadott fényképfelvétel, így harmadik személy által támasztott bárminemû – különösen szerzõi jogi, szomszédos jogi és személyiségi jogi – igényért a fotó szerzõje/jogutódja közvetlenül maga áll helyt, az MTVA felelõssége e körben kizárt. Fotó: Faludi Imre
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét riadót fújt a Nemzeti Kibervédemi Intézet. Vélhetően nemzetközi kiberbűnözők a koronavírus-járvány miatt óvintézkedésnek álcázott magyar nyelvű e-mailekkel igyekeznek rávenni az áldozatokat számlaadataik megadására. A támadók arra hivatkoznak, hogy – a személyes érintkezés csökkentése érdekében – a készpénzes fizetést banki utalással helyettesítik a jövőben, amihez elengedhetetlen a számlaadatok bekérése – közölte az internetes bűnözéssel foglalkozó titkosszolgálati szervezet.

„Jó reggelt uram,/A (COVID-19 vírus) széles körű elterjedésére vonatkozó jelenlegi körülmények miatt:/Óvintézkedésként megpróbáljuk minimalizálni a közvetlen személyes kapcsolatot,/Ennek megfelelően a papíralapú ellenőrzések felszabadítását a banki átutalással helyettesítjük./Felkérjük, hogy küldje el a bankszámlaadatait a csatolt űrlapon, aláírva és lepecsételtítve./Ha bármilyen kérdése van, kérjük, ne habozzon kapcsolatba lépni irodánkkal.” – írják a szélhámosok, s egy “Bankszámla frissítési űrlap” elnevezésű zip fájlt is mellékelnek, ami tartalmaz egy “Bankszámla frissítési űrlap.exe” kiterjesztésű fájlt, amit elindítva kémprogram indul el a céleszközön. A személytelen megszólításból, a levél nyelvezetéből, a helyesírási hibákból észrevehető, hogy az e-mail külföldi bűnözőktől származik.

Ugyancsak a világháló a terepe a járványhoz kapcsolódó csalásoknak. A legutóbbi csalássorozat két gyanúsítottját letartóztatta az illetékes nyomozási bíró, miután baranyai rendőrök elfogták a 33 éves budapesti férfit és a 32 éves, szintén budapesti nőt. Az alapos gyanú szerint feltörték egy pécsi állampolgár e-mailjét, és azon keresztül álweblapot készítettek, majd több tízmilliós kárt okoztak orvosoknak, gyógyszertáraknak, cégeknek, magánszemélyeknek azzal, hogy arcmaszkokat kínáltak nagy tételben, a pénzt előre kérték utalással, ám az árut nem szállították le. A csalássorozat a fővároson kívül több megyét is érintett.

Németh Ágnes ezredes, az ORFK bűnügyi osztályvezetője azt tanácsolja, hogy csak megbízható weboldalakon rendeljünk árut, ha új portál jelentkezik, ellenőrizzük le, hogy valóban létező cég keresett meg bennünket, legyünk óvatosak, ha nincs például működő elérhetősége a cégnek, személytelen a honlap, azaz nem lehet senkihez hozzákapcsolni. Az osztályvezető hangsúlyozza: soha nem fizessünk előre a megrendelt áruért, csak utólag, amikor már kiszállították azt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Bűnmegelőzési Alapítvány a csalók mellett a kiber- és a járványbűnözéshez tartozó, a koronavírussal kapcsolatos rémhírterjesztésre is ráirányítja a figyelmet. Információnk szerint nincs olyan nap, hogy a rendőrség kiberbűnözés elleni egysége ne vizsgálna rémhírterjesztés-gyanús internetes tartalmakat.

Ne higgyen el mindent, amit a közösségi és a „like”vadász oldalakon írnak! – tanácsolja az alapítvány. „Budapest lezárása. Fantasztikus kórokozó elleni csodaszerek. A teljes testfelületre permetezett alkohol, vagy klór hatékonyan pusztítja a koronavírust. Tartsa vissza a levegőt 10 másodpercre, hogy megtudja elkapta-e a vírust.” Csak néhány az elmúlt hetek álhíreiből. Az ilyen hírek terjesztése, megosztása bűncselekmény lehet, mint például egy ózdi apa és lánya esetében. Az Ózdi Rendőrkapitányság az 54 éves férfival és 15 éves lányával szemben nyomoz rémhírterjesztés miatt, miután egy videofelvételt megosztottak, amin az apa arra buzdított, hogy a kijárási korlátozások ellenére menjenek ki az utcára, mert koronavírus nem létezik, és nem igaz, hogy járvány van.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.