Speciális próbajáratot indít a BKK a Normafára

Az elmúlt hetekben komoly közlekedési és parkolási gondokat okozott a Normafára kiránduló tömeg – tájékoztatta lapunkat a XII. kerületi önkormányzat. Ezért az önkormányzat javaslatára a BKK speciális próbajáratot indít a héten 212N (Normafa) jelzéssel. A szombaton és vasárnap 9.00 és 15.40 között közlekedő, húszpercenként induló buszjárat a 212-es autóbusz közlekedését sűríti a XII. kerületi szakaszon.

2020. 12. 04. 16:40
GULYÁS Gergely; POKORNI Zoltán
Budapest, 2018. november 22. Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezetõ miniszter, a Hegyvidék fideszes országgyûlési képviselõje beszédet mond, mellette Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP), a XII. kerület polgármestere a Libegõ János-hegyi végállomásának megújult környéke átadásán, a Normafán 2018. november 22-én. A területen pihenõpark létesült mobil pavilonokkal, valamint az egykori Jánoshegyi vendéglõ teraszrészén kilátópontot alakítottak ki. Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Az önkormányzat felhívásai ugyan jelentősen mérsékelték a látogatók számát, de a múlt hétvégén még mindig többen érkeztek a Normafára, mint ahány autó parkolni tudott” – írta lapunkhoz eljuttatott közleményében a XII. kerületi önkormányzat. Ezért az önkormányzat javaslatára

a BKK speciális próbajáratot indít a héten 212N (Normafa) jelzéssel.

A szombaton és vasárnap 9.00 és 15.40 között közlekedő, húszpercenként induló buszjárat a 212-es autóbusz közlekedését sűríti a XII. kerületi szakaszon.

„Az önkormányzat által megnyitott és ingyenessé tett Jagelló úti parkoló mellől induló 212N busz a 212-es jelzésű járat útvonalát követi, visszafelé pedig a Csörsz utca felé közlekedik, majd a BAH-csomópont előtt a Jagelló parkolónál fordul vissza újra a Normafa irányába.

A járat normál díjszabással vehető igénybe” – közölte az önkormányzat.

Mint írták: a 212N próbajárat azoknak nyújthat segítséget, akik mindenképpen a Normafát választják kirándulásuk célpontjául, de nem terhelnék autójukkal a területet, és azt sem szeretnék, ha visszafordítanák őket a rendőrök, rendészek, vagy órákig kelljen parkolóhelyet keresniük. Az önkormányzat ingyen maszkot biztosít a próbajárat azon utasainak, akik otthon felejtették a sajátjukat.

A Normafán továbbra is folyamatos a rendészeti, rendőri jelenlét. A parkoló megtelte után a hegyvidéki rendészet munkatársai visszafordítják a gépkocsikat, a szabálytalanul, tiltott helyen, zöldfelületeken, a környezetet károsító módon parkolókat pedig megbüntetik.

„Ismételten kérjük azokat, akik a Normafát választják szabadidős tevékenységükhöz, minden esetben tartsák egymástól a megfelelő távolságot. Ahol a 1,5-2 méteres távolság nem tartható, mindenképpen viseljenek orrot és szájat eltakaró maszkot!” – figyelmeztetett a XII. kerületi önkormányzat.

A Normafán évek óta gondot okoz a parkolás. Az önkormányzat a parkolót kitelepíti a természetvédelmi területről, és új parkolót épít az autóval érkezőknek. Pontosan ugyanakkora befogadóképességű parkoló épül az új területre, azaz

165 autónak biztosítanak helyet.

Fejlesztések a Normafán

Pokorni Zoltán, a XII. kerület polgármestere lapunknak adott korábbi interjúban úgy fogalmazott: a beruházásnak az a célja, hogy az utat távolabb húzzák a természetvédelmi területtől, a töredezett burkolatú parkolót és buszfordulót máshová, környezetvédelmi szempontból kevésbé frekventált helyre telepítsék át a Normafa védelmében.

– Ehhez cserjék, néha fiatal fák eltávolítására is szükség volt, amelyeket többszörösen pótoltunk. Nem helyes egy dolognak egyetlen vonatkozásáról szólni, majd azt elhallgatni, hogy milyen értéket hozunk közben létre. Ez olyan, mintha a sebészt azért vonnák kérdőre, mert műtét közben belevág az élő szövetbe, holott ez szükséges a beteg gyógyulásához. Mi ezzel az átépítéssel a hegygerinc legértékesebb sétaútját hosszabbítjuk meg több száz méterrel, és tereljük el az autóforgalmat a természetvédelmi területről – mondta Pokorni, aki a Normafa fejlesztéseiről azt közölte: még ebben a ciklusban be akarják fejezni a térség megújítását.

– Úgy tűnik, meg tudunk állapodni a főpolgármesterrel a libegő ügyében. Igazi közlekedési eszközzé kívánjuk tenni, hogy a Normafára lehetőleg ne autóval menjenek fel az emberek. A felújított libegőt négyülésesre tervezzük, és gondoltunk a kerékpárral, illetve kerekes­székkel közlekedőkre is. Nem adom fel a fogaskerekű ügyét sem, azzal együtt, hogy látom a vitát a főváros és a kormány között. Talán ez az ügy olyan lehet, amelyben egyetérthet mindkét fél. Amennyiben ez a két mód kiegészíti a buszos, kerékpáros közlekedést, akkor a Normafára büszkék lehetünk. Több mint egymillió ember látogatja évente a területet, igyekszünk megőrizni a nyugalmát, csendjét. Visszatérve, ez a két közlekedésfejlesztés kell ahhoz, hogy azt tudjuk mondani a Normafára, hogy kész van – szögezte le Pokorni Zoltán.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.