Stagnál a migrációs nyomás a déli határokon

A Szerbiában elrendelt korlátozó intézkedések hatására kevesebb migráns vág neki az országhatárnak.

Végh Attila
2021. 03. 23. 14:42
null
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szinte teljesen azonosak a március 15–22. között mért, illegális migrációval kapcsolatos adatok az előző heti számokkal. Most 1604 jogsértés miatt kellett intézkedniük a rendőröknek, az előtte levő időszakban 1620 jelentés került be a heti naplóba. 995 illegális bevándorlót még az ideiglenes biztonsági határzár kerítésénél értek tetten a Készenléti Rendőrség határvadászai és az országhatárt védő honvédek.

567 migránsnak sikerült átjutnia a műszaki zár akadályain, illetve a zöldhatáron, őket a megyei határrendészeti igazgatóságok járőrei elfogásuk és meghallgatásuk után visszakísérték abba az országba, ahonnan érkeztek.

Határsértés, illetve embercsempészet miatt az elmúlt héten mindössze 42 esetben indított büntetőeljárást a rendőrség, fele annyiszor, mint az előző hetekben.

Fotó: Police.hu

A déli, leginkább a magyar–szerb határszakaszt érintő migrációs nyomás negyedik hete csökken. Február utolsó hetében még csaknem 2700 esetben kellett valamilyen határsértéssel kapcsolatos intézkedésről jelentést írniuk a rendőröknek.

A csökkenés párhuzamba vonható a koronavírus-járvány harmadik hullámával, ami miatt Szerbiában is korlátozó intézkedéseket rendeltek el a múlt hét végén.

Ezek a rendelkezések a tizenhat szerb menekültügyi befogadóközpontban elhelyezett bevándorlókra is érvényesek, akik emiatt már a múlt hét közepén elhagyták a táborokat és a magyar határhoz közeli településeken kerestek szállást maguknak, hogy onnan kíséreljék meg embercsempészek segítségével a határsértést. Mivel a belgrádi válságstáb március 21-én úgy döntött, csak nyitvatartási korlátozásokat vezet be, s nem lesz kijárási tilalom, mint a vírus tavaly tavaszi, első hullámának idején, így a szerb rendőrség továbbra sem zárta le a menekülttáborokat, onnan a migránsok bármikor szabadon távozhatnak. Elvileg

nem hagyhatnák el Szerbia területét, de ezt a rendőrség nem ellenőrzi.

A bűnügyi felderítés adatai szerint a szerb táborokból az illegális bevándorlók már nem indulnak Horvátország felé, mert ott a hatóság szigorította a határvédelmen, így a magyar és a román határ irányába próbálnak meg kiszökni Szerbiából. A román határt viszont csak azért lépik át szerb területről a migránsok, mert ott nincs műszaki határzár, a lehető legkevesebb időt tartózkodnak román felségterületen, azonnal Magyarország felé veszik az irányt, ott veszik fel a kapcsolatot a Szerbiában előre kifizetett embercsempészekkel.

Migráns csoport elfogása a hármas, magyar–szerb–román határ közelében
Fotó: Police.hu

Az elmúlt héten egy fuvarral a legtöbb migránst, kilenc szír felnőttet és egy gyermeket egy 34 éves szlovák sofőr akart Bécsbe vinni március 19-én. A dolog érdekessége, hogy egyik utasát, aki egy megállónál lemaradt, hamarabb fogták el a rendőrök, mint a csempészautó sofőrjét. Az eltévedt férfi egy buszmegállóban ácsorgott este a Fejér megyei Ráckeresztúron, a rendőrök elfogták. A magát marokkói állampolgárnak valló migráns hitelt érdemlően sem személyazonosságát, sem Magyarországon történő tartózkodásának jogszerűségét nem tudta igazolni.

Enyingen fogták el a szlovák embercsempészt és az autójában utazó migránsokat
Fotó: Police..hu

Egy órával később a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda információja alapján a Fejér megyei rendőrök Enying belterületén ellenőriztek egy szlovák honosságú gépjárművet és annak 34 éves sofőrjét. A járműben nyolc felnőtt és egy gyermek utazott, akik szír állampolgárnak vallották magukat.

Az utasok személyazonosságukat, valamint magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét hitelt érdemlően igazolni nem tudták, ezért őket az egyenruhások a jármű vezetőjével együtt elfogták és előállították a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányságra.

Az embercsempészt őrizetbe vették, ellene büntetőeljárás indult, a migránsokat pedig kiutasították Magyarország területéről.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.