Süket fülekre talált a Mazsihisz tiltakozása

Hiába nevezte a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége elfogadhatatlannak, „különösen fájónak” Gyöngyösi Márton antiszemita megnyilvánulásait, a balliberális ellenzék továbbra is kitart a Jobbikkal való együttműködés mellett.

Bákonyi Ádám - Gabay Dorka
2019. 03. 19. 11:12
null
A baloldalnak nem fáj Gyöngyösi Márton antiszemitizmusa Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Minden megnyilvánulás elfogadhatatlan, amely sérti mártírjaink emlékét, az pedig különösen fájó számunkra, ha ilyen kijelentések a magyar nyilvánosságban hangzanak el – közölte a legnagyobb magyar zsidó közösséget képviselő Mazsihisz az Origó megkeresésére. A portál azután fordult a zsidó szervezethez, hogy egy birtokába jutott videófelvételen a Jobbik frakcióvezetője 2013-ban, egy lakossági fórumon „érdekes állatfajnak” nevezte a holo­kausztot. Gyöngyösi Márton arról is beszélt, hogy a zsidó szervezetek ellopják a hozzájuk érkező állami pénzt, ezért a holokausztkompenzáció egyenlő az intézményesített korrupcióval.

Gyöngyösi antiszemita beszéde és az azt elítélő Mazsihisz állásfoglalása ellenére a balliberális ellenzék továbbra is kitart a Jobbikkal való együttműködés mellett. Varju László ugyan elismerte, hogy a Jobbik múltjában vannak vállalhatatlan dolgok, de szerinte az elmúlt években a párt elindult abba az irányba, hogy Magyarországot európai keretek között képzelje el. A DK alelnöke kijelentette, hogy „Orbán Viktor ma sokkal károsabb Magyarországnak”, ezért az ellenzéki pártok meg fogják találni az együttműködés minimumát.

A baloldalnak nem fáj Gyöngyösi Márton antiszemitizmusa
Fotó: Teknős Miklós

Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke azzal tudta le a történteket, hogy Magyarországon szólásszabadság van, és nem tartaná szerencsésnek a Mazsihisz nyilatkozatának minősítését.

– A Mazsihiszhez hasonlóan a Fidesz számára is elfogadhatatlanok Gyöngyösi Márton korábbi antiszemita, a holokauszt áldozatain gúnyolódó kijelentései – mondta Halász János. A nagyobbik kormánypárt frakciószóvivője megdöbbentőnek nevezte, Gyöngyösi frakcióvezető lehet a Jobbikban, ahogyan azt is, hogy vezető tagja az ellenzéki összefogásnak. – Ez is mutatja, hogy az ellenzék a hatalomért mindenre képes – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.