Szabadfogás: Karácsony Gergely tulajdonképpen egy Demszky-imitátor

Kósa András a Népszava újságírója, Jeszenszky Zsolt politikai „hobbista”, Kukorelly Endre író, Dézsy Zoltán dokumentumfilm-rendező, Nagy Attila Tibor a Méltányosság Politikaelemző Központ elemzője, és Pesty László dokumentumfilm-rendező voltak hivatottak arra, hogy a csütörtök estét átdiskurálva ki-ki a maga igazáról próbálja meggyőzni a vitapartnerét. A szokott parázs hangulatú szópárbajok Huth Gergely moderálása mellett zajlottak.

Forrás: Hír TV2019. 09. 27. 12:15
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az első téma arról szólt, hogy Gulyás Márton állítólag kosztümös dokumentumfilmet készül forgatni Tarlós István huszonnégy évvel ezelőtti közúti balesetéről. A csaknem negyedszázaddal ezelőtti tragédiában az akkori baloldali kormány alatt működő hatóságok sem találták vétkesnek Tarlóst, noha később a választások kampányában rendre hivatkoztak rá politikai ellenfelei. Most a stúdióban ülők szinte egyhangúlag úgy ítélték: már a lehetséges „filmforgatás” témájának a felvetése is botrányos, káros, és mindenképpen szembe megy az erkölcsiség szabályaival.

A következő témát a főpolgármester-választást megelőző közvéleménykutatási adatok szolgáltatták, amelyek között Tarlóst és Karácsonyt az Iránytű kimutatása hovatovább fej-fej mellett méri, míg a többségében mérvadó intéztetek olyan eredményeket mutatnak, mely szerint Tarlós István még növelni is tudta már korábban meglévő vezető helyezését az ellenzéki jelölthöz képest.

Ezt a furcsa kettős látásmódot a stúdióba invitáltak közül többen is érteni vélték:

„Azt gondolom erről a dologról, hogy Churchillt kéne ideidéznünk: semmilyen statisztikai felmérésben nem hiszek, kivéve azt, amelyiket én hamisítottam. Most itt nyilvánvalóan valami hasonlóval állunk szemben. Ha nem is hamisítással, de minimum felületességgel. Az Iránytű Intézet ugyanis egy teljes mintát vett, ami egy agyrém”

– reagált a hírre Pesty László.

„Az igazság úgyis kiderül október 13-án”

– vetette közbe Nagy Attila Tibor.

„Az idézett közvéleménykutatás igazából azt célozza, gondolom, hogy fenntartsák a balliberális oldalban a reményt, hogy Karácsony megszorongathatja Tarlóst. A mozgósításhoz kellenek ezek az üzenetek”

– jelentette ki Dézsy Zoltán, aki szerint a baloldali szavazók abban reménykednek, hogy Karácsony Gergely, „aki egy Demszky imitátor, ismét egy Demszky-féle karriert tud befutni a városban”.

„Nyilván vannak tendenciózus felmérések. Fel lehet például tenni a kérdést, alkalmasnak tartja-e valaki Tarlós Istvánt? Ez még nem jelenti azt, hogy ha alkalmasnak is tartja, szavazni is fog rá”

– vélekedett Kósa András, a Népszava újságírója.

Kukorelly Endre tömören fogalmazott:

„Nem közvéleménykutatást kell nyerni, hanem választást.”

 

A teljes adást itt tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.