Szabálytalan volt egy baloldali párt gazdálkodása

Szabálytalanságokat talált az Állami Számvevőszék a Lehet Más a Politika (LMP) 2017–2018-as gazdálkodásában

Forrás: MTI2020. 08. 04. 13:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Állami Számvevőszék (ÁSZ) az MTI-nek augusztus 4-én kiadott közleménye szerint a Lehet Más a Politika ( LMP) a gazdálkodását szabályozó környezetét a 2017-es adóévre nem az előírt könyvelési szabályokhoz igazodva alakította ki. Az ellenőrzés megállapítása szerint az auditálási hiányosságok következtében nem voltak biztosítva a párt szabályszerű működésének és gazdálkodásának feltételei.

Az LMP 2017-ben 173,7 millió forint, 2018-ban 195,1 millió forint központi költségvetési támogatásban részesült. Az Állami Számvevőszék törvényi előírás alapján kétévente ellenőrzi a költségvetési támogatásban részesülő pártok gazdálkodását. Az ÁSZ szerint a párt 2017-ben és 2018-ban

a könyvviteli nyilvántartásait nem az előírások szerint vezette.

2017-ben az LMP számviteli szabályozási környezete nem biztosította a központi költségvetésből kapott támogatások és az egyéb hozzájárulások, adományok szabályszerű nyilvántartását, valamint könyvvezetésének és gazdálkodásának szabályszerűségét. Súlyos hiányosságokat találtak az adományok kapcsán is, az LMP a vizsgált időszakban nem vezetett analitikus nyilvántartást a magánszemélyek adományairól és a tagdíjakról.

A magánszemélyektől kapott adományok adatait bizonylat nélkül rögzítette számviteli nyilvántartásában, így

nem igazolta, hogy ezen adományok a párttörvény szerinti engedélyezett forrásból származtak.

Emellett a teljesítésigazolás nélküli kifizetések miatt nem igazolható az sem, hogy a kifizetéseket az LMP milyen feladatok ellátására fordította.

Az ÁSZ könyvvizsgálói kijelentették, a párt a 2017-re és 2018-ra vonatkozó pénzügyi kimutatásainak adatait szabályszerű könyvvezetéssel nem támasztotta alá, így a kimutatások alapján

„nem igazolt, hogy a felhasznált közpénzeket átláthatóan és a közélet tisztasága elvének figyelembevételével kezelte”.

A Magyar Közlöny mellékletét képező Hivatalos Értesítőben és az LMP honlapján közzétett pénzügyi kimutatás – a szabályszerű könyvvezetés hiányában – nem mutat valós képet a párt vagyoni és pénzügyi helyzetéről.

A feltárt szabálytalanságok kijavítására az ÁSZ öt javaslatot tett az LMP társelnökeinek, akiknek ezek alapján harminc napon belül, azaz 2020. szeptember 2-ig intézkedési tervet kell készíteniük.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.