Szakértő: A valaha volt legnehezebben elfogadott uniós költségvetés lehet a mostani

A valaha volt legnehezebben elfogadott uniós költségvetés lehet a mostani, amennyiben nagyon széttartó érdekeik ellenére közös nevezőre jutnak a tagországok – mondta Szabó Dávid József külpolitikai elemző.

Forrás: MTI2020. 01. 13. 10:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A szakértő hozzátette: a helyzetet nem könnyíti meg, hogy Nagy-Britannia kilépésével 15 milliárd euróval csökken az Európai Unió 2021 és 2027 közötti költségvetési kerete.

Elmondta: ahhoz, hogy egyes országok hangosabban tudják képviseltetni álláspontjukat az új uniós költségvetésről szóló vitán, a visegrádi négyekhez – Csehország, Lengyelország, Magyarország és Szlovákia – hasonló érdekcsoportok fognak összeállni. A jelek szerint az önszerveződések nemcsak regionális csoportosulásokra korlátozódnak, hanem olyan érdekek mentén is, mint a kohéziós fejlesztési források szinten tartása – tette hozzá.

Magyarország az érdekcsoportokat tekintve előnnyel rendelkezik, hiszen a visegrádi négyeknek – az agrártámogatások és a felzárkóztatási támogatások ügyében is – hosszan tartó, közös érdekük van – hangsúlyozta Szabó Dávid József.

A műsorban elhangzott, hogy valószínűleg februárban tartanak majd rendkívüli EU-csúcsot az új uniós költségvetés ügyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.