Szakértő: Az Európai Unió jelentős hibájára mutat rá a brexit

Az Egyesült Királyság kilépése az Európai Unióból rámutat arra a hibára, hogy az unió sok területen túlzott mértékben elvett hatásköröket a tagállamoktól – mondta a XXI. Század Intézet vezető elemzője az M1 aktuális csatornán vasárnap.

Forrás: MTI2020. 02. 02. 15:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Deák Dániel példaként említette, hogy az euró bevezetése káros volt a dél-európai országokban, ahol sok probléma merült fel önálló monetáris politikájuk elvesztése, illetve a túlzott integráció miatt.

A kilépést pártolók azt hangsúlyozzák, hogy a Brexitnek köszönhetően Nagy-Britannia visszaszerezte önállóságát gazdasági és politikai téren is – jelezte.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet arra is, hogy a maradáspártiak veszélyt jelentenek az Egyesült Királyság egységére, Skóciában például most megerősödtek azok, akik a Nagy-Britanniától való függetlenedést és az Európai Unióban maradást támogatják.

Az Egyesült Királyság egysége kerülhet veszélybe, ha a maradáspártiak erőteljes lépéseket tesznek – fejtette ki az elemző.

Ezért is nevezte Boris Johnson brit miniszterelnök a legfontosabbnak, hogy a következő 11 hónapban olyan feltételeket alkudjanak ki az Európai Unióval folytatott tárgyalásokon, amely garantálja Nagy-Britannia további fejlődését – emelte ki Deák Dániel. Hozzátette, kérdés, hogy Brüsszel mennyire lesz ebben partner.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.