Szankcionálják a járvány haszonszerzőit

Pontról pontra felderítik azoknak a turistáknak az útvonalát, akik Budapesten jártak, majd Csehországban kimutatták náluk a koronavírust. A diáklányok két napot töltöttek nálunk, voltak többek között a Széchenyi fürdőben is, ahol azóta rendkívüli fertőtlenítő nagytakarítást végeztek. A március 15-i budapesti ünnepségre készülő lengyelek különvonatát törölték a járvány miatt. Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője elmondta: minden olyan jogsértést szankcionálnak, amely a járvánnyal kapcsolatos haszonszerzésre vagy az emberek megtévesztésére irányul.

Szilágyi Anna
2020. 03. 05. 9:36
null
A pluszjárművek a fertőzésgyanúval jelentkezőket viszik kórházba Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Zajlik a járványügyi vizsgálat és a kontaktkutatás a koronavírussal fertőzött, Magyarországról Prágába továbbutazó külföldi diáklányok ügyében – közölte tegnap az országos tisztifőorvos. Müller Cecília elmondta: a szakemberek folyamatosan térképezik fel azokat a helyeket, járműveket, ahol a lányok megfordultak és utaztak. Mára számos adatot és tényt feltártak. Közölte, négy barátnő érkezett Budapestre Bécsből a Flixbus járatával feb­ruár 26-án. Mostanra felderítették, hogy a buszon hányan utaztak, de további vizsgálatot igényel, hogy a lányok hol ültek, kik ültek közvetlenül előttük és mögöttük. A négy lány közül három megbetegedett, egyikük még Budapestről visszautazott Milánóba, ahonnan haza akart térni az Egyesült Államokba. Ő Dániában lett beteg, most ott kezelik kórházban. A két lány – aki két napot töltött Budapesten – Airbnb-n foglalt itt szállást, nem találkoztak a bérbeadóval. A szakemberek beszéltek a lakás kiadójával, aki elmondta, a szokásos alapos takarítást végezte a lányok távozása után. Ezt a szakemberek ellenőrizték, továbbá fertőtlenítették a lifteket és minden olyan felületet, amelyet a lányok megfoghattak.

Müller Cecília elmondta, hogy a lányok az ittlétük alatt több helyen megfordultak, gyalogosan közlekedtek, betértek egy romkocsmába, egy palacsintázóba, egy gyógyszertárba és egy órát töltöttek a Széchenyi fürdőben. A szakemberek a fürdő vezetőségével is felvették a kapcsolatot, de onnan is megnyugtató válaszokat kaptak a fertőtlenítést illetően, mert a fürdő az eset előtt egy héttel módosította az erre vonatkozó eljárásrendjét. Növelték a medencékben a víz klórtartalmát, így a víz nem fertőzhet, a 33-36 fokos gyógyvízben pedig szintén elpusztul a vírus – mondta Müller Cecília, hozzátéve: a lányok nem jártak étteremben, az ételt házhoz szállítva kérték.

Müller Cecília beszámolt arról, hogy a mentőszolgálat minden megyében további egy gépkocsit állított szolgálatba. Ezek a koronavírus-gyanúval jelentkezőket viszik kórházba, és nem vesznek részt a szokásos feladatokban; ha nem súlyos esetről van szó, akkor két órán belül érnek a telefonálóért. – A háziorvos már nem megy a helyszínre, ha koronavírus-gyanúval bejelentés érkezik, és a potenciális beteg sem a megy a rendelőbe, helyette csak telefonon konzultálnak – emlékeztetett az országos tisztifőorvos a jelenleg érvényben lévő eljárásrendre. A hívás után a mentőszolgálat szállítja be a gyanúsnak vélt beteget a területileg illetékes infektológiai osztályra.

Lakatos Tibor, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője közölte: szerdán megkezdte működését az operatív törzs által életre hívott honlap, amely összefoglalja a koronavírussal kapcsolatos információkat, teendőket.

A pluszjárművek a fertőzésgyanúval jelentkezőket viszik kórházba
Fotó: Bach Máté

Kitért arra, hogy minden olyan jogsértést szankcionálnak, amely a járvánnyal kapcsolatos haszonszerzésre vagy az emberek megtévesztésére irányul. A Nemzeti Nyomozó Iroda négy ilyen esetben indított büntetőeljárást. Emellett 28 olyan híroldalt találtak, amelynek írásai kimerítik a közveszéllyel fenyegetést, erre vonatkozóan további vizsgálatok szükségesek. Azt mondta, sajnálatosan több „komolynak számító” hírportál is átvesz olyan híreket, amelyek tévedésen alapulnak. Arra kért mindenkit, csak ellenőrzött információt osszon meg.

A Magyar Nemzet kérdésére, hogy a március 15-i tömegrendezvényeken lesz-e rendkívüli intézkedés a koronavírus miatt, Menczer Tamás külügyi államtitkár elmondta: mivel járványügyi helyzet van a világon, napról napra változik a helyzet, így egyelőre nem tudnak biztosat.

– A magyar kormány mindennap mérlegeli a friss információkat, ezek birtokában a megfelelő időben meg fogja hozni a döntéseket, a magyar emberek egészségének védelmét szem előtt tartva – tette hozzá.

Idekapcsolódik az a tegnapi hír is, hogy a koronavírus-fertőzés lengyelországi megjelenése miatt törlik a március 15-i budapesti ünnepségre készülő lengyelek különvonatát.

A külgazdasági és külügyminiszter szerdán bejelentette, péntektől jövő csütörtökig a tizenkettőből kilenc magyar állampolgár hagyhatja el a karantént. Szijjártó Péter kiemelte: az érintettek továbbra is jól érzik magukat, Olaszországban, Spanyolországban, Németországban és Japánban vannak karanténban. Hozzátette: két, Kínában tartózkodó magyar nem kívánja elhagyni tartózkodási helyét, egy Japán partjainál veszteglő hajón lévő magyar szervezetében pedig kimutatták a vírust, így ő gyógyulásáig karanténban marad.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.