Századvég: A magyarok elsöprő többsége változást szeretne az Európai Unióban

A magyarok döntő része elégedetlen az Unió migrációs válságkezelésével és változást akar az Európai Unióban. A pártpreferencia adatok alapján magabiztos Fidesz-KDNP győzelem várható a vasárnapi európai parlamenti választásokon – derül ki a Századvég Alapítvány közvélemény-kutatásából.

Forrás: Századvég Alapítvány2019. 05. 22. 9:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti választási kampány végéhez közeledve egyre inkább fokozódik az Európai Unió jövője, illetve annak működése iránti választói érdeklődés, így a Századvég Alapítvány megvizsgálta az Unióval kapcsolatos lakossági attitűdöket.

A válaszadók 81 százaléka szerint változásokra lenne szükség az Európai Unió működésében, tehát a jelenlegi brüsszeli elit tevékenységéről igen lesújtó a magyarok véleménye. Ezzel szorosan összefüggő kérdés, hogy

a magyar választók rendkívül elégedetlenek azzal, ahogy Brüsszel az elmúlt években a legmeghatározóbb európai kérdésben, a migrációs krízis kezelésében eljárt: 70 százalékuk szerint a jelenlegi uniós vezetés rosszul kezeli a tömeges illegális bevándorlás problémáját, és pusztán 26 százalékuk elégedett az Unióval e téren.

A felmérés kitért a magyarországi pártok támogatottságára is az európai parlamenti választások kapcsán. Elemzésünkben azon csoport pártpreferenciáit közöljük, akik a vasárnapi európai parlamenti választásokon részvételüket biztosra ígérték. Ezen a bázison a kormánypártok előnye stabil, a részvételüket biztosra ígérők 51 százaléka voksolna jelenleg a Fidesz-KDNP-re. Az MSZP-Párbeszéd 7, a Jobbik 9 százalékon áll, a DK pedig 11 százalékon.

Az adatok alapján tehát a hagyományos, országgyűlési választásokra vonatkozó párttámogatottsági adatokhoz képest az MSZP és a Jobbik pozíciója gyengébb az európai parlamenti választások vonatkozásában, míg a DK sikeresen nyeri meg magának a leszakadó szocialista szavazókat. A Momentum Mozgalom 6 százalékon áll, az LMP-re és a Mi Hazánk Mozgalomra az európai parlamenti választásokon részvételüket biztosra ígérők 3-3 százaléka szavazna. Más pártokat szintén 3 százalék választana, továbbá jelenleg 7 százalék azok aránya, akik egyelőre bizonytalanok és várhatólag az utolsó napokban döntenek majd arról, hogy kire voksolnak vasárnap.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.