Százmilliók a világfórumra

A médiában megjelentekkel ellentétben a kormány anyagilag is megbecsüli a Magyar Tudományos Akadémia munkáját, és kiemelten fontosnak tekinti a tudományos életet. Ezt bizonyítja, hogy információink szerint 250 millió forintos támogatást kapott a múlt héten zajlott Tudomány Világfóruma rendezvény, ahol egyébként Palkovics László szakminisztert nem kérték fel előadást tartani.

Csókás Adrienn
2019. 11. 26. 11:54
LOVÁSZ László
Az Akadémia elnöke a tudományos rendezvényen Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI/Kovács Tamás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Dorgálja a kormányt az ellenzéki sajtó, amiért szerintük nem vette elég komolyan a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) által múlt héten szervezett Tudomány Világfórumát (World Science Forum). A bíráló hangvételű cikkek már az esemény előtt megjelentek: a Népszava azt állította, érdektelenség a kormány részéről, hogy a miniszterek nem vesznek részt az eseményen, a Klubrádióban pedig arról hallhattunk, hogy nem becsülik meg a magyar kutatók erőfeszítéseit, amit a tudományért, a magyar nemzetért tesznek.

A valóságban viszont a fórum kapott anyagi támogatást, nem is keveset. A Magyar Nemzet úgy tudja, mintegy 250 millió forintos pluszforrást szavazott meg a központi költségvetésből az MTA-nak az Országgyűlés a rendezvény megszervezésére. A száz ország résztvevőivel zajlott, az európai és a világ akadé­miáit összefogó szervezetek által is támogatott tudományos tanácskozást Áder János köztársasági elnök nyitotta meg.

Úgy tudjuk, Palkovics László innovációs és technológiai minisztert nem kérte fel az Akadémia, hogy tartson köszöntőbeszédet vagy előadást. Meghívót ugyan kapott, de a Lovász László MTA-elnök által jegyzett levélben az olvasható, hogy részvételre – tehát nem előadónak – hívják a tárcavezetőt a WSF 2019. évi ülésére. Megnyitóünnepséget nem említ a levél. Hozzátették: a miniszter jelezheti részvételi szándékát a titkárság elérhetőségein, legkésőbb a megadott határidőig, a programról és a rendezvény aktualitásairól pedig egyebekben tájékozódhat a World­scienceforum.org honlapon.

Az Akadémia elnöke a tudományos rendezvényen
Fotó: MTI/Kovács Tamás

Ismert, a Tudomány Világfórumát kétévente rendezik meg, 2003-ban magyar kezdeményezésre indult. Előzménye az 1999-ben megtartott Tudomány Világkonferenciája volt, amely szintén Budapesten zajlott. Az idei fórum fő témája a tudományetika és a tudományos kutatások társadalmi felelőssége volt, például a géntechnológiai kutatások, a mesterséges intelligencia és az infokommunikációs technológiák fejlesztése terén. Lapunk kormányzati forrásból úgy tudja, a tárcavezető nem azért maradt távol, mert nem érdekelte a rendezvény vagy nem érzi fontosnak a tudományt, de még csak nem is az MTA ellen irányult a gesztus a korábbi viták miatt. Az Óbudai Egyetemen megtartott Magyar tudomány ünnepén – amely ugyancsak az MTA szervezésé­ben zajlott – például részt vett Palkovics László.

Azzal kapcsolatban, hogy a kormányt nem érdeklik a kutatók, idézzük fel: tavaly Lovász László MTA elnök rúgta fel külföldi utazása miatt azt a hagyományt, hogy Széchenyi István születésnapján díszvacsorát adjon a Széchenyi-díjasoknak. Az estet, amelyen a miniszterelnök és az Akadémia elnöke közösen látták volna vendégül a kitüntetett tudósokat, idén sem rendezték meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.