Kiderült, hány konyakmeggyet mutat ki az alkoholszonda

A rendőrök tapasztalatai szerint a nyári időszakban az autóvezetők – főleg a nyaralóövezetek környékén – lazábban veszik az alkoholfogyasztás tilalmát. A magyar jogszabályok a nulla tolerancia elvét követik e tekintetben, vagyis a nullához képest a legkisebb érték is jogsértés. Nem elfogadható, hogy az autó vezetője csak egy sört ivott, csak két sarokra ment a strandtól a kocsival, hogy ne kelljen cipelni a napernyőt, hűtőtáskát, egyebeket. Csak a Balaton Veszprém megyei részén a júliusi hétvégéken átlagosan 30 autós jogosítványa ugrott, mert alkohol hatása alatt vezetett.

Forrás: police.hu2020. 07. 28. 13:36
180 bonbont mutat ki a szonda
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a teljes részegség állapotában, éjszakai bulikból hazafelé tartó felelőtlen, a többi közlekedő biztonságát időzített bombaként fenyegető ittas sofőrökről volt szó, akiknek a júliusi hétvégeken a jogosítványuk bánta az alkoholfogyasztást, többségében tisztes, egyéb helyzetben jogkövető polgárokat vontak intézkedés alá a rendőrök.

Ez történt azzal a zagyvarékasi férfival is, aki tehergépkocsiját vezette, amikor Tiszavárkony belterületén koccanásos balesetet okozott. Bár senki nem sérült meg, a sofőrnek nem volt szerencséje, a szolnoki rendőrkapitányság járőrei intézkedtek a helyszínen; a légalkoholszint-mérés szerint a teherautó vezetője alkoholt fogyasztott, mielőtt a volánhoz ült. Ittas állapotban vétség elkövetésének gyanúja miatt indult ellene eljárás. A sofőr azzal védekezett, előző este születésnapi partin volt, megevett harminc konyakmeggyet, ezért lehet pozitív a szonda. A sofőrt vérvételre is előállították, a véralkoholszint a szabálysértési érték feletti – 0,1 ezrelék – de a bűncselekménynek számító érték – 0,5 ezrelék – alatti véralkoholszintet állapított meg. A sofőr vezetői engedélyét bevonták, július 27-én pedig a nyomozást befejezve a rendőrség vádemelési javaslattal küldte meg az ügy iratait a Szolnok Járási Ügyészségnek.

Betörheti a rendőr a szélvédőt, ha a kocsiban ebet hagytak

Állatkínzás miatt indul eljárás azon sofőrök ellen, akik kutyájukat a nyári hőségben átmelegedett autóban felejtik. A napon hagyott járművekben negyedórán belül ötven fokra is emelkedhet a hőmérséklet.

Andreas Slemeyer, a németországi Giessen-Friedberg egyetem méréstechnikával foglalkozó professzorának januárban megjelent, az európai rendőrségek részére irányadó tanulmánya szerint ahhoz, hogy egy szeszt tartalmazó csokoládéban levő alkohol kimutatható legyen, 180 darab bonbont kellene megenni öt perc leforgása alatt. Tévhit, hogy babérlevél rágcsálásával semlegesíthető az alkohol. Szintén hatástalan ha a sofőr jégkockát kap be a szondáztatás előtt. Bár a hideg kilégzés alacsonyabb véralkoholszintnek megfelelő értéket mutat, a magyar rendőrség által használt modern légalkoholszint-mérő berendezés automatikusan 34 fokra állítja be a befújt levegő hőmérsékletét. Az sem megoldás, ha az ittas sofőr rézérmét szopogat. Elvileg a réztartalom semlegesíti az alkoholt, de az érme felszíne két négyzetcentiméter, a szájüreg és a garat ötven négyzetcentiméter, a felső légút további ötszáz, a tüdő pedig nyolc négyzetméter, az arányok mutatják, mennyire kevés ennyi fém a szonda átveréséhez.

Lengyel János közlekedésrendészeti igazságügyi szakértő a Magyar Nemzetnek elmondta: a régi rendszerű, fiolás szondák valóban nem színeződtek el – nem mutattak pozitív értéket – kovászos uborka vagy savanyú káposzta elfogyasztása után, de a vérvétel itt is igazolta, ha a sofőr alkoholt ivott, a véralkoholszinttel nem lehet trükközni. A ráivás sem segít – ha valaki azt állítja, a baleset utáni sokk miatt ivott egy felest –, ilyenkor kettős vérvételt alkalmaz a rendőrség, az alkohol lebomlása megmutatja, mikor került a szervezetbe. A rendőrség által ma használt, hatóságilag bevizsgált, folyamatosan ellenőrzött teszterek elvileg tévedhetetlenek, egy kontrollrendszer rögtön jelzi, ha a gép nem működik megfelelően, ilyenkor a rendőrök egy másik szondával is megismétlik a mérést. Ha a mért érték nem kimagasló – nem bűncselekményi értékű – és a sofőr elismeri az alkohol fogyasztását, nincs szükség a vérvételre. Ezalól kivétel, ha balesetet okoz – ha ittasan vezetett, akkor is felelősségre vonják, ha alapesetben nem ő lett volna a hibás, ilyenkor osztott felelősséget állapít meg a szakértő – akkor automatikusan, negatív szondaeredmény mellett is kötelező a vérvétel, mert csak annak eredménye az igazi, bíróság előtt is elfogadott igazságügyi szakértői vélemény. A minden szempontból legbiztonságosabb eljárás az, ha a sofőr nem fogyaszt alkoholt vezetés előtt.

A szabálysértésnek számító enyhébb esetekben a pénzbírság az alkoholszinttől függően 30–100 ezer forint lehet, ilyenkor nem vonják be a jogosítványt. A súlyosabb ügyekben egyedileg mérlegeli a hatóság a pénzbüntetést, figyelembe veszik az autós keresetét, és azt is, hogy utazott-e vele valaki, esetleg egy baleset után derült-e ki, hogy alkoholt fogyasztott.

Akit bűncselekmény miatt marasztalnak el, mert olyan sokat ivott, elvileg minimum egy hónapig nem vezethet, bizonyos esetekben utánképzésre is elküldik, és bírságot is kell fizetnie, így több százezer forintos veszteségre számíthat. A bírói gyakorlat szigorú, senki sem számíthat arra, hogy megússza egy hónap eltiltással.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.