Szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés

November 2-tól a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken és a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz maszkot viselni,

Magyar Nemzet
2020. 10. 29. 12:27
null
Fiatalok jelképesen hordott maszkban egy kávézó teraszán. Enyhült a félelem Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kiss Róbert rendőr alezredes az operatív törzs tájékoztatóján elmondta, hogy november 2-tól szélesebb körben lesz kötelező a maszkviselés: a szórakozóhelyeken, vendéglátóhelyeken és a sportrendezvények vendéglátó részein is kötelező lesz maszkot viselni, azt csak étkezéskor lehet levenni. Kiss Róbert elmondta, hogy a szabály megszegése esetén az adott helyet akár be is zárhatják.

A kormányzati tájékoztató honlapon közölték ezzel kapcsolatosan a részleteket is. Ezek szerint

szigorúbb szabályok vonatkoznak a szórakozóhelyekre, koncertekre, amennyiben nyilvános zenés-táncos rendezvényt szerveznek.

Ebben az esetben ugyanis folyamatosan kötelező a maszkot viselni minden olyan helyiségben, ahol nem történik étel- és/vagy italkiszolgálás. Azokban a helyiségekben pedig, ahol étel- és/vagy italkiszolgálás történik, a szintén kötelező maszkviseléstől a jogalkotó csak az étel és/vagy ital elfogyasztásának időtartamára tekint el. Az az állampolgár, aki ezeket a szabályokat megszegi, szabálysértést követ el.

A változás elsősorban azokat érinti, akik étteremben vagy olyan üzletben étkeznek, amely elsődlegesen nem vendéglátással foglalkozik (például egy hentesüzlet, ahol lehet sült kolbászt enni), de alkalmazhatók az új szabályok egy stadion büféjére is. Az étteremben most már nemcsak a dolgozóknak, hanem az étkezőknek is köteles a maszkviselés, amíg az asztalukhoz mennek, vagy amennyiben asztaluktól felállnak (pl.: a mosdóba vagy a pulthoz mennek). Az olyan üzletekben, amelyek elsődlegesen nem vendéglátással foglalkoznak, szintén kötelező a maszkviselés, kivéve azt az időtartamot, amíg a vásárló az ételt, italt elfogyasztja.

Emellett Kiss Róbert tájékoztatott arról is, hogy mindenszentekkor és halottak napján megerősítik a rendőri jelenlétet a temetők környékén, de arra kérnek minden emlékezőt, hogy a temetőkben is viseljenek maszkot.

Az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy az elmúlt 24 órában a védelmi intézkedések megszegése miatt 69 esetben intézkedtek a rendőrök, 16 esetben léptek fel a tömegközlekedési eszközökön nem vagy nem megfelelően viselt maszk miatt.

Ugyanezért a jogszabály szeptember 21-i hatálybalépése óta pedig összesen 699 intézkedés történt. Hangsúlyozta: az üzletekben, bevásárlóközpontokban és egyéb, a jogszabályban meghatározott zárt terekben a maszkviselés szabályainak megsértése miatt tegnap 53 esetben intézkedtek, 26 embert figyelmeztettek, 13 helyszíni bírságot szabtak ki, és 14 szabálysértési feljelentést tettek. Tudatta azt is, hogy szeptember 21. óta összesen 2119 intézkedés történt a védelmi intézkedések megszegése miatt, ezek közül 1176 figyelmeztetéssel zárult. A tranzitforgalom szabályainak megszegése miatt egy embert figyelmeztettek, és 38 helyszíni bírságot róttak ki. Tájékoztatása szerint az előző napon 3669 hatósági házi karantént rendeltek el, köztük 508-at a Magyarországra érkezők esetében. A rendőrség szerdán 11 423 esetben ellenőrizte a karanténszabályok betartását, jelenleg 25 585 hatósági karantén van érvényben, és 1193-an használják az ellenőrzést szolgáló mobiltelefonos alkalmazást. Kiss Róbert elmondta: a személyforgalomban a beregsurányi közúti átkelőnél, a belépő oldalon kétórás várakozásra kell számítani.

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) osztályvezetője ismertette az elmúlt 24 óra adatait: 2194 személynél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, elhunyt 56, többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1634 főre emelkedett, 17 469-en pedig már meggyógyultak. 3197 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 255-en vannak lélegeztetőgépen.

Az NNK osztályvezetője elmondta, hogy egyre több mintavételre van szükség, amit jelenleg az Országos Mentőszolgálat végez, de szükséges további mintavételi helyek felállítása.

Ezért a Belügyminisztériummal együttműködve kétszáz új mintavételi egységet hoznak létre.

Galgóczi Ágnes azt is elmondta: a gyermekek részére kapható influenza elleni oltóanyagokat holnap szállítják ki a kormányhivatalokba, központokba, a háziorvosok onnan tudják ezt igényelni.

Az osztályvezető újságírói kérdésre válaszolva közölte: a kórházak fel vannak készülve a koronavírusos betegek ellátására, és eddig 933 egészségügyi alkalmazottat irányítottak át.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.