Személyes adatokkal is visszaéltek a gyógyászati segédeszközt forgalmazó csalók

A speciális orvosi eszközökre felvett többmilliós támogatást hamis számlákkal igazolta egy cég.

Végh Attila
Forrás: NAV2020. 09. 19. 17:43
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borsodi vállalkozók soha meg nem történt hallókészülék-beszerzések után igényeltek több mint 720 millió forint támogatást. A Nemzeti Adó és Vámhivatal munkatársai szeptember 17-én őrizetbe vették a csalás irányítóit, a bíróság pedig szeptember 19-én elrendelte a gyanúsítottak harminc napos letartóztatását.

Két miskolci vállalkozó több gazdasági társaságot hozott létre tavaly azzal a céllal, hogy hallókészülékeket értékesítsenek idős rászorulóknak a Nemzeti Egészségügyi Alapkezelő (NEAK) ártámogatásával. A gyanú szerint a cégek a magánszemélyek adataival visszaélve, fiktív hallókészülék-beszerzések után igényelték a támogatást a NEAK-tól úgy, hogy az érintettek nem is tudtak a beszerzésről, az eszközöket sem kapták meg, vagy silány minőségű távol-keleti bóvlikat juttattak el hozzájuk a csalók. A céghálózat ezzel a módszerrel összesen 721 millió forint támogatást vett fel jogosulatlanul.

Fotó: NAV FB

A NAV a bűnbanda felszámolására, szervezett akcióban bankszámlákat és ingóságokat foglalt le, zár alá vett egy ingatlant, valamint a társaság alaptőkéjét, összesen csaknem kétszázmillió forint értékű vagyont foglalva le ezzel. A pénzügyi nyomozók költségvetési csalás gyanújával hallgattak ki és vettek őrizetbe egy férfit és egy nőt, letartóztatásukat a Miskolci Járásbíróság elrendelte.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.