Szennyezett levegő szedi az áldozatait

Szilágyi Anna
2019. 05. 08. 16:48
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Hazánkban a légszennyezés okozta egészségügyi költségek évente elérik az 1,591 milliárd eurót a legfrissebb felmérések szerint – mondta el tegnap az Európai Népegészségügyi Szövetség (EPHA) képviselője egy szakmai konferencián. Massay-Kosubek Zoltán kifejtette, az összegből a dízelüzemű járművek 992 millió, míg a benzinüzemű járművek által okozott egészségügyi költségek 473 millió euróval részesednek.

– Ha a légszennyezettség a korábbi szinten marad, Debrecen lakossága negyedének megfelelő számú, tehát nagyjából ötvenezer honfitársunkat fogjuk légúti betegségek következtében 2030-ig elveszíteni – figyelmeztetett az EPHA képviselője.

Koltai Tünde, a Betegszervezetek Magyarországi Szövetségének elnöke hangsúlyozta, fontos lenne a társadalmi szervezeteket jobban bevonni a népegészségügyi kérdésekbe, az irányelvek kidolgozásába, hiszen jelentős részük van a magyar lakosság egészségértésének fejlesztésében. – A civil oldalon felhalmozódott tudás nemzetközi tapasztalatcserén alapuló jó gyakorlatokra támaszkodik és tudományos bizonyítékokra épít – tette hozzá Koltai Tünde.

Hazánkban már elkezdődött az öt népegészségügyi program – gyermekkori fejlesztés, kardiovaszkuláris megbetegedések, onkológiai megbetegedések, lelki egészség, mozgásszervi megbetegedések – megvalósítása, de az egyelőre nyitott kérdés, lesz-e egészségügyért felelős európai uniós biztos az új Európai Bizottságban – hangzott el a konferencián.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.