Szent István emlékévet rendeznének 2020-ban

Szent István-emlékévvel erősítené a magyarság összetartozás-tudatát 2020-ban id. Lomnici Zoltán volt főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

Nagy Áron
2019. 02. 20. 6:18
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szent István-emlékévvel erősítené a magyarság összetartozás-tudatát 2020-ban id. Lomnici Zoltán volt főbíró, az Emberi Méltóság Tanácsának elnöke.

– Nem szeretném felszakítani a százéves trianoni békediktátum és a viharos XX. század okozta sebeket, sem megsérteni a környező államok érzékenységét, ezért állítanám a centenárium középpontjába államalapító királyunkat, aki egyesítette a Kárpát-medencét, s erős államot alapított – fogalmazott a testület elnöke.

Szavai szerint amióta ezer éve Szent István felajánlotta az országot Szűz Máriának, a Mária országához tartozás gondolata összeköti a világ magyarságát, s az emlékévvel erre szeretnének emlékezni, ezáltal a magyarság lelki megerősítését, nemzeti büszkeségének emelését elérni.

– Az elmúlt eztendőkben szervezett emlékévekkel, amelyeknek kigondolásában és lebonyolításában részt vettem, kettős célunk volt: felébreszteni az érdeklődést közös múltunk iránt és rámutatni, hogy a történelmünk nem érthető meg a határon túli területek értelmezése nélkül – jelentette ki az elnök. Szavai szerint ezért választottak olyan személyeket – Rákóczi Ferencet, Hunyadi Mátyást és Szent Lászlót –, akik a Kárpát-medence több pontjához is szorosan kötődnek.

Mint mondta, a magyar múlt iránti érdeklődést valóban sikerült felébreszteni, ugyanis a Szent László-emlékév százötven eseménye közül volt olyan rendezvény, amire hatvanezren látogattak el.

– Jelenleg fejedelemmé választásának évfordulójára tekintettel Rákóczi Ferencre, rajta keresztül a ruszin–magyar kapcsolatok fontosságára is emlékezünk, emlékeztetünk – hangsúlyozta az ötletgazda.

A volt főbíró a Rákóczi-emlékévet – mint azt kérdésünkre kifejtette – a kárpátaljai magyarság helyzete, valamint az ukrán bel-, és külpolitikában tapasztaltak miatt különösen fontosnak tartja.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.