Szent István királyra hivatkozva hergelnek Gyurcsányék

Szent István királyra hivatkozva bírálja a magyar vétót az ellenzék, köztük Karácsony Gergely és Gyurcsány Ferenc, miközben a balliberális főpolgármester akadályozta meg az államalapító szobrának felállítását a XIII. kerületben. A DK pedig a bolsevik filozófus, Lukács György szobrának eltávolítása ellen tiltakozott.

Hertelendy Gábor
2020. 11. 20. 17:46
SZABÓ Tímea; TÓTH Bertalan; GYURCSÁNY Ferenc; GURMAI Zita; KUNHALMI Ágnes; KERESZTES László Lóránt; BANGÓNÉ BORBÉLY Ildikó; HADHÁZY Ákos
A szövetségbe forrt ellenzék vezérei. A múltban már jól bevált szalámitaktika 2020-ban is működőképesnek tűnik Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az ellenzék nemrég egy, a 24.hu által is közzétett közös nyilatkozatot adott ki, melyben Gyurcsány Ferenc (DK), Jakab Péter (Jobbik), Schmuck Erzsébet, Kanász-Nagy Máté (LMP), Fekete-Győr András (Momentum), Kunhalmi Ágnes, Tóth Bertalan (MSZP), Szabó Tímea és Karácsony Gergely (Párbeszéd) azt írta, hogy Orbán Viktor és a kormány nem egyenlő Magyarországgal. Ezzel együtt Szent István királyra hivatkozva támadták Magyarország vétóját.

„Mi, magyarok nem azért vetettünk véget az egypártrendszernek, és nem azért csatlakoztunk – államalapító Szent István király és nemzetünk nagyjai örökségéhez méltóan – az európai államok értékközösségéhez, hogy büszke, európai ország helyett egy korrupt, antidemokratikus rezsim ejtse foglyul Európát és Magyarországot, megfosztva a magyar és az európai polgárokat a nekik járó jogoktól és támogatásoktól.”

– írták közleményükben.

Ugyanakkor lapunk is beszámolt arról, hogy tavaly novemberben éppen a balliberális főpolgármester javaslatára függesztette fel a Fővárosi Közgyűlés Szent István szobrának felállítását az államalapító királyról elnevezett újlipótvárosi parkban, a DK pedig Tarlós István városvezetése idején Lukács György szobrának eltávolítása ellen tiltakozott. A Szent István-szobor állításának felfüggesztése óriási vitát váltott ki, még a Jobbik és az LMP-s Ungár Péter is felemelte a szavát Karácsony Gergely döntése ellen. A HVG akkor azt írta, „itt lehet az első repedés a fővárosi ellenzéki összefogáson”. A tavaly megválasztott főpolgármester úgy nyilatkozott, hogy

„a vita nem arról szól, hogy lesz-e Szent István-szobor a Szent István parkban, hanem arról, hogy hogyan tudjuk összeegyeztetni az emlékezetpolitikai és a parkhasználók által megfogalmazott szempontokat”.

Ehhez képest Karácsony Gergely társadalmi vita kezdeményezése nélkül idén szeptemberben döntött arról, hogy Szent István szobrát egy kevésbé frekventált helyre, az MSZP-s Gajda Péter irányítása alatt álló Kispestre helyezik át.

„Budapest mindenkié – kivéve Szent Istvánt – úgy tűnik, ez Karácsony Gergely új jelmondata! A baloldali városvezetés végképp kitiltja Szent Istvánt a róla elnevezett parkból. A szerdai közgyűlésre benyújtott előterjesztés szerint az államalapító király szobrát az eredeti tervvel ellentétben nem Budapest egyik kiemelt helyén állítanák fel, hanem a XIX. kerületi Templom téren„

reagált akkor a fővárosi Fidesz-frakció.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.