Szerdán értékelik a szigorítások hatékonyságát

Ha fertőzött pedagógust találnak, akkor azonnal rendkívüli szünetet rendelnek el – közölte Maruzsa Zoltán államtitkár.

Hertelendy-Veres
2020. 11. 23. 12:42
MÜLLER Cecília; GÁL Kristóf
Budapest, 2020. június 17. Müller Cecília országos tisztifőorvos beszél a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs utolsó alkalommal megtartott online sajtótájékoztatóján 2020. június 17-én. Mellette Gál Kristóf rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) szóvivője. Müller Cecília közölte, hogy mindössze egy új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában. Az adatok továbbra is kedvezőek, a gyógyultak száma 2547, ez a háromszorosa az aktív fertőzöttek számának. A 964 aktív fertőzött közül 210 ember van kórházban, 16-an szorulnak gépi lélegeztetésre. Az elmúlt 24 órában két idős, krónikus betegségben szenvedő ember halt meg. MTI/Balogh Zoltán Fotó: Balogh Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériumának köznevelésért felelős államtitkára az operatív törzs tájékoztatóján közölte, a középiskolák 9–12 évfolyamain van digitális tanrend, ez 430 intézményt érint. Több mint 300 óvodában volt szükség intézkedésekre. Ha fertőzött kollégát találnak, azonnal rendkívüli szünetet rendelnek el. Nem napi rendszerességgel, hanem a keddet követő napokban teszik közzé az ezzel kapcsolatos esetek összesített eredményét. A cél az, hogy pontos kép legyen az átfertőzöttségről. Az államtitkár köszönetet mondott a pedagógusoknak, a tanároknak, az iskolákban dolgozóknak és a járvány elleni védekezésben részt vevő szereplőknek.

– Az előző napon 3334 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 177 952 főre nőtt a járvány kezdete óta hazánkban regisztrált pozitív esetek száma. Elhunyt 91, többségében idős, krónikus beteg, de volt egy fiatal is köztük,

így 3891-re emelkedett a járványhoz köthető áldozatok száma, 43 339-en pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 130 722 fő, 7461 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 627-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette az adatokat az országos tiszti főorvos. Müller Cecília beszámolt arról, hogy a mai nappal elkezdődött az óvodai, bölcsődei dolgozók, illetve a tanárok tesztelése is. Ismertette, hogy a tesztet végző teamek két egyetemistából és egy adminisztrátorból állnak.

– Az antigénalapú tesztelés egy mintavétellel kezdődik, a mintavételi eszköz az orron át a garatig halad, tehát ez nem egy kellemes vizsgálat, de muszáj megfelelően levenni a mintát, hogy érvényes eredményt kaphassunk – jelentette ki. Hozzátette, amennyiben pozitivitást tapasztalnak, akkor az érintett az otthonába távozik, és telefonon értesítenie kell a háziorvosát, majd tíz nap karantén következik. Közölte: a tesztelés által arra is választ kapunk, hogy mennyi a tünetmentes, de fertőző személy. Ezek arányát – a külföldi eredményekhez hasonlóan – 1–1,5 százalékra teszik.

A tiszti főorvos jelezte, hogy

világszerte több, koronavírus elleni vakcina fejlesztése is a végső fázisban van, néhány már december végén, jövő év elején beadható lesz.

Hozzáfűzte, hogy továbbra is elérhető a háziorvosoknál az influenza elleni vakcina is, bár sok hír szól arról, hogy elfogyott a védőoltás. – Pénteken a fővárosban újabb oltóanyagokat szállítottak ki, mert itt a legnagyobb az érdeklődés, de további 13 megye is kap még utánpótlást – mondta Müller Cecília.

Felhívta a figyelmet, hogy a 6–35 hónapos gyermekeknek szánt négykomponensű oltóanyagnak eddig csak a 20 százaléka fogyott el, ezért ha már valamennyi azt igénylő gyermeket beoltottak, a megmaradó mennyiséget az idősebbek kaphatják meg.

Müller Cecília elmondta azt is, hogy a PCR-mintavételezés gördülékenyebbé tétele érdekében az NNK hat szűrőbusza is csatlakozik a feladathoz. Ezzel jelentősen csökken a mintavételhez jutás ideje. Kérte, hogy a buszokhoz is csak azok menjenek, akik időpontot kaptak a mentőszolgálattól.

Kiss Róbert alezredes közölte, hogy a mai naptól a kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe este 7-től reggel 7 óráig. A létesítmény üzemeltetője köteles ebben az idősávban lehetővé tenni az ingyenes parkolást.

A kormány felkéri az önkormányzatokat, hogy nyissák meg a társasházak, bérházak parkolóit mindenki számára.

A maszkviselési szabályok nem megfelelő betartása miatt 1022 személlyel szemben intézkedtek a rendőrök. Az elmúlt hétvégén 6 esetben zárattak be vendéglátóhelyeket, így összesen eddig 71 ilyen egység került lakat alá.

Hatósági eljárás indult például egy tatai étterem ellen, amelyet 30 napra zártak be. A BRFK 5 budapesti vendéglátóhelyen, 21 személy ellen intézkedett, de még mindig vannak olyan egységek, amelyek szándékosan nem tartják be a szabályokat. Kiss Róbert ezért felhívta a figyelmet a szabályok fokozott betartására.

Az elmúlt héten 1274 személy ellen indult rendőri intézkedés a kijárási tilalom megszegése miatt, a rendőrség eddig összesen 5660 esetben intézkedett ez ügyben. 161 személy ellen indult korridori intézkedés, és 42 071 hatósági házi karantént rendeltek el összesen.

 

Újságírói kérdésre az országos tiszti főorvos közölte, hogy a koronavírus terjedését se a meleg, se a hűvös időjárás nem befolyásolja, így a téli hideg sem lesz hatással a fertőzőképességére. – A koronavírusban elhunytakat nem kötelező hamvasztani, erre nincs szükség. A temetés módja az elhunyt végrendelkezése szerint történhet – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiss Róbert alezredes szintén kérdésre válaszolva megerősítette, hogy mentesülhet a kijárási tilalom alól az, aki igazoltan orvosi vizsgálaton vett részt az esti órákban. A tiszti főorvos tudatta, hogy a legutóbb meghozott korlátozó intézkedések a bevezetésük után két héttel mutatnak eredményeket.

Hozzátette,

a kormány szerdán fogja értékelni az eddigi intézkedések hatékonyságát.

A szakember úgy véli, hogy a legfontosabb mutató a kórházban ápolt betegek számának alakulása.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.