Szeviép-vezető: Tízmilliókért újítottuk fel Ujhelyi házát

Ujhelyi Istvánnak harminc-negyven millióért újították fel a házát, Botka László pedig félmilliárd forintot tartott vissza egy jelentős beruházásnál, ami hozzájárult a Szeviép fizetésképtelenségéhez — állítja a társaság egykori vezérigazgatója. Baranyi Sándor beszélt arról is, hogy a balliberális kormányok alatt csak az lehetett fővállalkozó, akinek voltak politikai kapcsolatai, ahova pénzt csorgatott vissza.

Magyar Nemzet
2019. 03. 20. 6:18
Ujhelyi István; Botka László
A szocialista polgármester és a párt jelenlegi EP-képviselője régen is segítették egymást Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Exkluzív interjút adott a Szeviép csődjéhez, ezáltal mintegy nyolcszáz alvállalkozó és több száz család ellehetetlenüléséhez vezető útról a társaság egykori vezérigazgatója. Az ügyben első fokon hat évre ítélt Baranyi Sándor a Délmagyar című lapnak elmondta, hogy a 2008-as válságig, ha akadtak is nehézségeik, áthidalták azokat, a térségbe pedig épp akkor ért oda az M43-as építése.

Erről Baranyi úgy fogalmazott: a Botka László szegedi szocialista polgármester és Ujhelyi István (az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium akkori MSZP-s államtitkára) által preferált, a semmiből előkerülő spanyol cég „politikai faló” volt.

A szocialista polgármester és a párt jelenlegi EP-képviselője régen is segítették egymást
Fotó: MTI

A társaságnak nem volt forgótőkéje, nem voltak eszközei, emberei, így csak akkor fizetett a Szeviépnek, ha megkapta a pénzt a megrendelő állami NIF Zrt.-től, a pótmunkák árát viszont áttolták a következő évre vagy akár tovább is. Végül ez lett az igazi oka a Szeviép csődjének – állította a volt vezérigazgató.

Baranyi Sándor beszélt arról is, hogy abban az időben egy ekkora beruházásnál csak az lehetett fővállalkozó, akinek voltak politikai kapcsolatai, ahova pénzt csorgatott vissza.

– 2008-ban Ujhelyi István segítségét azzal háláltuk meg, hogy finanszíroztuk a házának a felújítását, ami körülbelül harminc-negyven millió forintba kerülhetett – jelentette ki az egykori vezérigazgató. Részleteket azonban nem árult el arról, pontosan hogyan történt ez az ügylet, így nem derült ki, hogy Ujhelyi István kérte-e a házfelújítást, vagy ők ajánlották fel neki.

Annyi azonban kiderült, hogy volt erre egy kapcsolattartó, aki tárgyalt a képviselővel, és megbízta a felújítást végző vállalkozást. Az egykori vezérigazgató elmondása szerint ekkoriban szálltak be a szegedi 1-es villamos felújításába, egy magyar cég alvállalkozójaként, amely komoly politikai kapcsolatokkal rendelkezett.

A beruházás azonban a város hibájából késett, és a Botka-féle szegedi városvezetés önös érdekektől vezérelve visszatartott csaknem félmilliárd forintot, ami Baranyi szerint szintén hozzájárult a Szeviép fizetésképtelenségéhez.

Ujhelyi István közösségi oldalán reagált az őt ért vádakra. Állítása szerint „a Szeviép egyik tulajdonosa hazugságokat állít” róla, a cég nem vett részt a háza felújításában és „sem a Szeviép felemelkedésében, sem a bukásában” nem volt semmilyen szerepe.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.