Szijjártó Péter: A magyar gazdaság dimenzióváltáson ment keresztül

A magyar gazdaság dimenzióváltáson ment keresztül az elmúlt években – jelentette ki a külgazdasági és külügyminiszter kedden Szegeden.

Forrás: MTI2019. 09. 17. 17:37
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a BP magyarországi üzleti szolgáltató központja megalapításának tizedik évfordulója alkalmából rendezett ünnepségen kifejtette, az elmúlt évtizedben a magyar gazdaság nagy utat tett meg.

A bátor vállalati döntések, a magyar emberek teljesítménye és a kormányzati gazdaságpolitika együttállásával sikerült elérni, hogy az Európai Unió leggyorsabb növekedési ütemét Magyarország tudja felmutatni – közölte.

Már 4,5 millió ember dolgozik és fizet adót, amire a rendszerváltás óta nem volt példa, és minden évben sikerült megdönteni az éppen aktuálisan fennálló export- és beruházási rekordokat. Az új helyzet új gazdaságpolitikai megközelítést igényel – mondta a miniszter.

A teljes foglalkoztatás küszöbén állva, október 1-jétől új beruházás ösztönzési rendszert indít a kormány, amelyben a munkahelyek létrehozása már nem szerepel a Magyarországra érkező beruházások költségvetési támogatásának feltételei között – közölte Szijjártó Péter.

A magyar gazdaság átalakulásában fontos szerep jut a szolgáltatóközponti ágazatnak, amely elsősorban a fiatal, jól képzett, több nyelvet beszélő fiatalok számára kínál versenyképes munkalehetőséget – tudatta a politikus.

A nagyvállalatok eleinte a legegyszerűbb feladatokat látták el magyarországi központjaikból, mára azonban a matematikai modellezés, a könyvelés vagy a magas szintű informatikai támogatás is az 50 ezer munkavállalót foglalkoztató 110 hazai szolgáltatóközpont tevékenysége között szerepel – közölte a miniszter.

Hozzátette: a kormány tavaly tíz új ilyen központ létrehozásáról kötött megállapodást, és jelenleg is hétről tárgyal.

Az ágazat egyik legjelesebb képviselője, a BP akkor szavazott bizalmat Magyarországnak, amikor kevesen tettek így. A cég 35 milliárd forintot meghaladó magyarországi beruházásához a kormány mintegy 5 milliárd forinttal járult hozzá – mondta Szijjáretó Péter.

A BP a világ 78 országban van jelen 73 ezer munkatársával, közülük kétezren Budapesten dolgoznak, a cég hat globális szolgáltatóközpontja közül a legjelentősebben. A vállalat bevételei tavaly 24 százalékkal nőttek globálisan, a magyar részleg ezt is meghaladta a 28 százalékos bővüléssel – tudatta a politikus.

A brexitről szólva Szijjártó Péter kifejtette, a magyarok sajnálják, hogy az Egyesült Királyság elhagyja az EU-t, ugyanakkor tiszteletben tartják a britek döntését.

A brit kiválás egyértelműen politikai, gazdasági és stratégiai veszteség az unió számára. A magyar kormány arra törekszik a brexit beálltáig tartó időszakban, hogy ne történhessen semmi olyan, ami ellehetetlenítené a zökkenőmentes együttműködést az EU és az Egyesült Királyság között – mondta Szijjártó Péter.

Camille Drummond, a BP Global Business Services alelnöke kifejtette, a cég kettős mérföldkőhöz ért: szolgáltatóközpontja tíz éve kezdte meg tevékenységét Magyarországon, szegedi alkalmazottainak száma pedig elérte az ötszázat.

A szakember elmondta, hogy a BP együttműködik a Szegedi Tudományegyetemmel, ennek köszönhetően az üzleti tanulmányokat folytató diákok napi gyakorlatra tehetnek szert a multinacionális szervezetnél.

A BP büszke arra, hogy a legjobb magyar munkavállalókat vonzza, akiknek kiváló karrierlehetőséget biztosít helyben és külföldön – közölte az alelnök.

A cég hálás azért a támogatásáért melyet a magyar kormánytól kapott – mondta Camille Drummond.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.