Szijjártó Péter: A víz kérdése összeköt

A víz kérdése összeköt, mert a Föld vízkészleteit együtt használjuk, ezért együtt vagyunk felelősek azok mennyiségének és minőségének megőrzéséért – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a Budapesti Víz Világtalálkozón, csütörtökön Budapesten.

Forrás: MTI2019. 10. 17. 16:04
SZIJJÁRTÓ Péter
Budapest, 2019. október 17. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a Budapesti Víz Világtalálkozó 2019 háromnapos konferencia záróeseményén a Millenáris Parkban, a Magyar Nemzeti Táncszínházban 2019. október 17-én. A tanácskozás kiemelt témája a globális vízválság megelõzése, ezen belül is a kevés víz, a sok víz és a szennyezett víz okozta problémák megoldása volt. MTI/Szigetváry Zsolt Fotó: Szigetváry Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető a tanácskozást lezáró felszólalásában kiemelte: „a víz ügye olyan ügy, amelyet vagy közösen nyerünk meg, vagy közösen fogunk elveszíteni”.

Mint mondta, a konferencián bemutatott Budapest Felhívásban megfogalmazták azokat az üzeneteket és akciókat, amelyekkel a nemzetközi közösség képes megelőzni a közelgő vízválságot. Ahogyan azt a dokumentumban is írják, ösztönözni kell a vízgazdálkodással kapcsolatos beruházásokat, elsősorban azokat, amelyek segítik a vízbiztonság növelését – mutatott rá.

A külügyminiszter kitért rá: az idei világtalálkozón a korábbiaknál nagyobb hangsúlyt helyeztek a megvalósításra, ezért kapott kiemelt szerepet a szakkiállítás, amelyen a magyar vízipar mutatkozott be. A magyar vízipari tudás jelentőségét aláhúzza, hogy ma a világon 2,2 milliárd embernek nincs megbízható hozzáférése biztonságos ivóvíz-szolgáltatáshoz, 1,8 milliárd ember pedig csak szennyezett ivóvízhez jut hozzá – mondta.

Szijjártó Péter közölte: nemcsak a regionális és nemzetközi vízügyi viták, hanem a lokális vízválságok is konfliktusforrásokká válhatnak. Hozzáfűzte: fontos felismerni a víz kiemelt szerepét a nemzetközi béke és biztonság fenntartásában.

A tárcavezető arról is beszélt, hogy Magyarország a víz kérdésében azt az elvet vallja, hogy a segítséget oda kell vinni, ahol rászorulnak, hogy ezekből az országokból ne vándoroljanak el az emberek, hanem a hazájukban emberhez méltó életet élhessenek.

Szijjártó Péter kijelentette: a magyar kormány meggyőződése, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika a migrációt kiváltó okok kezelésének egyik leghatékonyabb, kézzelfogható eszköze, hiszen így lehetséges hozzájárulni a helyi életkörülmények javításához és a munkahelyteremtéshez. Ennek megfelelően Magyarország négy földrészen – Ázsiában, Afrikában, Dél-Amerikában és Európán belül a Nyugat-Balkánon – folytat aktív nemzetközi fejlesztési tevékenységet azzal a céllal, hogy a fejlődő országok felzárkóztatásának felgyorsításával hozzájáruljon a migráció okainak kezeléséhez, valamint a nemzetközi biztonság megteremtéséhez – mondta.

Szijjártó Péter elmondta: a víz nem áll meg a határoknál, ezért a nemzetközi együttműködés ezen a területen is Magyarország kül- és szomszédságpolitikájának egyik prioritása.

Hangsúlyozta: „nekünk, ma élőknek és a jövő nemzedékeiért felelősséget vállalóknak nincs újabb néhány évtizedünk, de talán évünk sem, hogy az előttünk álló kihívásokra megoldást találjunk.” Bár az elmúlt napokban ismét fontos lépéseket tettek a megoldásért, a munkát folytatni kell – mondta, hozzáfűzve: ebben mindig lehet számítani Magyarországra.

Emlékeztetett: már harmadik alkalommal rendezik meg Budapesten a víz világtalálkozót. Magyarország nagy örömmel szervezi meg ezt a tanácskozást, mert bár lélekszámban és földrajzi méretben kis országnak számít, különösen büszke természetes vizeire – mondta.

Hangsúlyozta: Magyarország elkötelezett a víz kérésében és a vízzel kapcsolatos jövő tervezésében, ezt mutatja, hogy a világtalálkozó fővédnöke Áder János köztársasági elnök.

Megjegyezte: a találkozó iránt kiemelt volt az érdeklődés, 118 országból több mint 2400-an regisztráltak.

Közölte: a konferencián a világ politikai döntéshozói, vízügyi szakemberek és tudósok, valamint a finanszírozási intézmények képviselői együttesen és a legmagasabb szinten foglalkoztak a globális vízválság megelőzésével és a vízügyi problémák rendezésével.

A magyar technológiáknak köszönhetően százezrek jutnak tiszta ivóvízhez Afrikában

A Budapesti Víz Világtalálkozó alkalmával Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter afrikai vízügyi miniszterekkel tárgyalt; magyar technológiák segítségével százezrek jutnak tiszta ivóvízhez Afrikában – közölte Paczolay Máté, a Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) sajtófőnöke csütörtökön az MTI-vel.

A sajtófőnök emlékeztetett: az elmúlt években a magyar vízügyi vállalatok komoly eredményeket értek el az afrikai kontinensen. Ghánában, a 2,5 millió lakosú Kumasi városában 2019 tavaszán megkezdődött az első magyar szennyvíztisztító-telep építése, amely több mint 100 ezer ember életminőségét javítja jelentősen azáltal, hogy csökkenti a felszíni és a felszín alatti vizek szennyeződését, valamint a szennyezett ivóvíz okozta megbetegedéseket – magyarázta.

Kitért rá: Szijjártó Péter és Cecilia Abena Dapaah ghánai vízügyi miniszter tárgyalásán a ghánai tárcavezető elismerését fejezte ki a magyar vízügyi szakembereknek. Az afrikai országban két újabb víztisztítási projektet is magyarok valósíthatnak meg – tette hozzá.

Arról is beszámolt, hogy Szijjártó Péter és Sam Cheptoris ugandai víz- és környezetügyi miniszter megbeszélésén áttekintették a 16 millió euró összértékű nemzetközi gazdaságfejlesztési együttműködési program megvalósítását. A program része a Rwamwanja menekülttábornak biztosítandó víztisztító berendezés, így legalább 200 ezer ember jut majd tiszta ivóvízhez a magyar víztisztító egységek segítségével a legnagyobb ugandai menekülttáborban.

Kiemelte: Uganda a migráció szempontjából kulcsfontosságú, az országban élő menekültek száma meghaladja a másfél milliót, így a magyar víztisztítási technológiák komoly segítséget jelentenek az országnak.

Szijjártó Péter a megbeszélésen hangsúlyozta, hogy Európának az az érdeke, hogy Afrika népességmegtartó ereje és képessége növekedjen. Uganda ebből a szempontból kiemelt partner, hiszen a kelet-afrikai térség stabilitását garantálhatja.

A Rwamwanja menekülttábor víztisztító berendezését még az idén üzembe helyezik.

A sajtófőnök közölte: Szijjártó Péter találkozott továbbá Ahmed Abdullah Mohammed Al Shehhi ománi vízügyi miniszterrel, a tárcavezetők áttekintették a két ország energia- és vízügyi együttműködését, valamint egyeztettek a közelgő magyar külügyminiszteri látogatás részleteiről.

Áder János: A fiatalok szeretnének tiszta környezetben élni

Áder János kiemelte: a fiatalok szeretnék Magyarországot, a magyar erdőket, a magyar vizeket olyannak megőrizni, mint amilyennek azt nagyszüleik láthatták. A felnőtteknek, az idősebb generációknak ezt a kérést, ezt az igényt meg kell hallaniuk, ez a legfontosabb üzenete az ilyen találkozóknak, pályázatoknak. Erre hívja fel a figyelmet a minden év tavaszán megtartott fenntarthatósági hét is – jelezte az államfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.