Szijjártó Péter: Az EU-nak stratégiai érdeke a Nyugat-Balkán integrációja

Az Európai Uniónak gazdasági és biztonságpolitikai szempontból egyaránt stratégiai érdeke a nyugat-balkáni régió integrálása, ezért azt fel kell gyorsítani – mondta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökökön, az Üzleten keresztül az integrációig címmel tartott, harmadik Nyugat-Balkán konferencián, Budapesten.

Forrás: MTI2019. 02. 28. 16:26
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A miniszter a Külügyi és Külgazdasági Intézet és a Konrad Adenauer Alapítvány által szervezett, az Üzleten keresztül az integrációig elnevezésű rendezvényen elmondta, hogy a Nyugat-Balkán integrációja hozzájárulhatna az EU versenyképességének javításához.

Ennek a régiónak Magyarország az első számú kereskedelmi partnere a szomszédos országok közül, 4 milliárd eurót meghaladó értékkel – tette hozzá.

Szijjártó Péter rámutatott: az Egyesült Királyság kilépésével az EU gyengülni fog, nyilvánvaló, hogy ha az unió gazdasági teljesítményének 14 százaléka kilép, az gazdasági kihívásokat jelent. Erre válasz lehet az EU bővítése a nyugat-balkáni régióval, amit a visegrádi országok támogatnak, ám az unióban a bővítés ellenes országok vannak többségben.

A tárcavezető elmondta, Magyarország az európai intézményeket felszólította, hogy gyorsítsák fel a bővítési folyamatot. Kezdeményezte, hogy nyissák meg az összes tárgyalási fejezetet Montenegróval és Szerbiával is. Magyarország intézkedéseihez hozzátartozott, hogy egyetlen országként szakértőket delegált minden nyugat-balkáni országba.

Szólt arról, hogy aki a migrációs hullámokra biztat, az növeli a kockázatát annak, hogy külföldi terrorista harcosok visszatérjenek a kontinensre. Ebből a szempontból az együttműködés szükségszerű és kulcsfontosságú a Nyugat-Balkán és az uniós országok között.

A biztonsági helyzet egyre nagyobb kihívást jelent, ehhez Magyarország segítséget ad: 15 magyar rendőr dolgozik Szerbia déli határán, 20 rendőr Észak-Macedónia határán, 160 katona végzi Bosznia-Hercegovinában a munkáját az EU misszió keretein belül, 392 magyar katona a KFOR-nál Koszovóban, amit további 60-nal egészítenek ki és a parancsnoki tisztségre is jelentkezik Magyarország – jegyezte meg.

Kitért arra is, hogy Európában olyan propaganda zajlik, miszerint a migráció, a migrációs nyomás véget ért és az Európai Bizottság sosem akart migránsokat. Ugyanakkor tavaly 270 ezer illegális migránst tartóztattak le Törökországban és 70 ezer migráns tartózkodik a görög szigeteken.

Emelkedik a török-görög szárazföldi határon átkelő migránsok száma, a beáramlás Észak-Macedóniába és Szerbiába folyamatos, és 25 ezren rekedtek Bosznia-Hercegovinában. Egyre több illegális migráns akar Szerbiából Magyarországra jutni, mindez nem azt mutatja, hogy a migrációs nyomásnak vége lenne – mondta a miniszter.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.