Szijjártó Péter: Diplomáciai akadémia nyílik

A miniszter hangsúlyozta: mára a magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek.

Forrás: MTI2019. 11. 30. 13:09
CZUCZOR Gergely; SZIJJÁRTÓ Péter
Gyõr, 2019. október 25. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter beszédet mond a gyõri Czuczor Gergely Bencés Gimnázium és Kollégium felújított refektóriumának ünnepélyes átadásán 2019. október 25-én.  MTI/Krizsán Csaba Fotó: Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Diplomáciai akadémia nyílik jövő szeptembertől, ennek elvégzése a feltétele lesz annak, hogy valaki a Külgazdasági és Külügyminisztériumban (KKM) dolgozzon – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter szombaton Budapesten.

A tárcavezető a Fidelitas 16. tisztújító kongresszusán kiemelte: a diplomáciai akadémia és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem együttműködésével versenyképes képzési rendszert hoznak létre azoknak, akik a magyar diplomáciai karban akarnak dolgozni, a magyar nemzeti és gazdasági érdekeket akarják képviselni a világban. Ez nem könnyű, de felemelő feladat – tette hozzá.

Kifejtette: az elmúlt öt évben a külügyminisztérium vezetőjeként sok fiatalra számíthatott abban a munkában, amelynek sikerét többen próbálták gátolni. A KKM-ben a Fidelitasból érkezők nagy szerepet vállaltak abban, hogy a magyar külpolitikát meg tudták újítani, túl tudtak lendülni „a merjünk kicsik lenni hozzáálláson”, azon, hogy ha valami konfliktus adódott, az volt a cél, hogy „húzzuk össze magunkat kicsire” – fogalmazott.

Hangsúlyozta: ezzel szemben mára a magyar külpolitika alaptézise, hogy büszkék arra, hogy egy több mint ezeréves keresztény államot képviselnek, amely a történelem során sokszor védte a keresztény értékeket, amelynek tagjai hosszú ideig küzdöttek a nemzet szabadságáért, és amely elérte, hogy kimondhatja: „velünk senki sem szórakozhat”. Mindebben a fiatal, a Fidelitasból érkező kollégáknak nagy szerepük van – mondta.

Szijjártó Péter kitért rá: mára Magyarország oly mértékben megerősödött, hogy nem az EU szégyenpadján ül, hanem európai sztenderdekkel mérve is kimagasló gazdasági teljesítményt nyújt. Nagy versenyelőnyre tettek szert a külgazdaság és a külpolitika összekapcsolásával, és azért dolgoznak, hogy a magyar gazdaság teljesítménye és versenyképessége folyamatosan javuljon – közölte.

Elmondta: a magyar diplomaták teljesítményét azon mérik, hogy munkájuk nyomán hány nemzetközi vállalat választotta beruházása helyszínéül Magyarországot és hány magyar cégnek teremtettek lehetőséget az érvényesülésre a nemzetközi piacokon. Ezen újfajta szemlélet meghonosításában is nagy szerepet vállaltak a fiatalok – fűzte hozzá.

A külügyminiszter beszéde végén sok sikert kívánt a Fidelitas leendő elnökének, Illés Boglárkának.

Varga Mihály pénzügyminiszter kiemelte: a kormány az elmúlt 9 évben folyamatosan olyan iránytűt követett, amelyet nem szabad szem elől téveszteni, a magyar érdekek megalkuvás nélküli képviseletét.

Úgy látja, a világ olyan gyorsan változik, hogy ma tanácsot adni arról, hogy pár év múlva mi lesz, nagyon nehéz, és szinte lehetetlen felkészülni a változásokra. A fejlemények a gazdaságban is gyökeresen megváltoztatnak mindent – tette hozzá.

Közölte: a fiatalok a világ legjobb lehetőségeihez mérik a hazai feltételeket, így nekik az a dolguk, hogy megteremtsék a körülményeket, hogy a nagyon gyorsan változó világhoz alkalmazkodni lehessen. A legfontosabb a gyorsaság, és a kormány is aktívan reagál a változásokra – vélte.

Tarlós István miniszterelnöki megbízott kiemelte: a Fidelitas tagjai konzervatívok, kereszténydemokraták és nemzetiek. A szervezet határon túli kapcsolatokat is sikerrel ápol – tette hozzá.

Úgy vélte, a legfontosabb sorskérdések vannak most napirenden, ilyen a nemzetállamiság, a családpolitika, a klímaváltozás, valamint a migráció, a népességcsere, amelynek következtében az azonosság- és identitástudat is sérülhet.

Tarlós István köszönetet mondott a Fidelitasnak, hogy tagjai „odatették magukat” időt és energiát nem kímélve a kampányában.

Böröcz László, a Fidelitas elnöke arról beszélt, hogy a mai a történetük eddigi legnagyobb kongresszusa. 2015 óta, amióta ő vezeti a Fidelitast – mondta -, több mint 3 ezer taggal bővültek.

Kitért rá: a Fidelitas Közép-Európa legnagyobb politikai ifjúsági szervezete, több tagjuk van mint, a legtöbb ellenzéki pártnak. A számok is azt mutatják, hogy szövetségesüket, a Fideszt ma is sok fiatal támogatja, de még sok a teendőjük – vélekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.