Szijjártó Péter: Magyarország szempontjából kulcsfontosságú, hogy a lengyel jobboldal győzött

Magyarország számára kulcsfontosságú, és a lehető legjobb hír, hogy a Jog és Igazságosság párt (PiS) győzött Lengyelországban, és úgy tűnik, továbbra is kormányozhat – értékelte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a vasárnapi lengyel parlamenti választás eredményét.

Forrás: MTI2019. 10. 14. 7:28
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A tárcavezető kiemelte: az elmúlt évek európai vitái során bebizonyosodott, hogy a két ország mindig számíthatott egymásra.

Sőt, a legnehezebb helyzetekben igazából csak egymásra számíthatott Lengyelország és Magyarország – tette hozzá.

Szijjártó Péter hangsúlyozta: Magyarország szempontjából ezért kulcsfontosságú volt, hogy a Jog és Igazságosság párt megnyerje ezt a választást. Mind Lengyelországgal, mind Magyarországgal szemben nagyon komoly eljárások folynak az Európai Unióban, és úgy tűnik, hogy ezen eljárások során továbbra is lesz „olyan szövetségesünk, akire mindig számíthatunk” – mondta a miniszter.

Ahogy eddig Lengyelország mindig számíthatott Magyarországra, „mi is számíthatunk lengyel barátaink támogatására” – hangsúlyozta Szijjártó Péter.

A hétfő reggeli első részeredmények alapján, amely főleg a kis településeken született eredményeket összegzi, a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt a szavazatok 49,3 százalékával győzött. A második a fő ellenzéki párt, a Polgári Koalíció (KO) lett 22,3 százalékkal, a harmadik a posztkommunista Baloldali Demokratikus Szövetségből (SLD), valamint kisebb balliberális tömörülésekből, köztük a Tavasz (Wiosna) nevű balliberális pártból álló baloldali szövetség 10,9 százalékkal. A Lengyel Parasztpártra (PSL) és a vele közös listán induló, rendszerellenes Kukiz'15 mozgalom alkotta szövetségre 9,8 százalék szavazott. Az ötszázalékos bejutási küszöböt átlépte még a voksok 6,6 százalékával a nemzeti radikális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja).

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.