Szijjártó Péter: Minél több forrásból kell vakcinát beszerezni

Arra kell törekedni, hogy minél több forrásból lehessen vakcinát beszerezni – mondta Szijjártó Péter szerdán a Russia Today orosz televíziócsatornának nyilatkozva. A külgazdasági és külügyminiszter úgy véli, ahelyett, hogy ebben a helyzetben az országok politikai alapon támadnák egymást, inkább a nemzetközi együttműködést kellene előtérbe helyezni.

Munkatársunktól
Forrás: mti, facebook2020. 11. 11. 15:11
SZIJJÁRTÓ Péter
Brüsszel, 2020. szeptember 21. A Külgazdasági és Külügyminisztérium (KKM) által közreadott képen Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter megérkezik a Külügyek Tanácsa (KÜT) ülésére Brüsszelben 2020. szeptember 21-én. MTI/KKM/Borsos Mátyás Fotó: Borsos Mátyás Forrás: MTI/KKM/Borsos Mátyás
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-fertőzés miatt kilencedik napja karanténban lévő miniszter Facebook-oldalán az elérhető videó fölött a következő felirat szerepel: „Megjelent az orosz oltóanyag félidős jelentése, 92 százalékos a hatékonysága.” Szijjártó Péter az interjúban közölte: Magyarország kettős célt követ, az egyik az emberek életének és egészségének megvédése, a másik pedig az ország, a gazdaság működőképességének fenntartása. Emlékeztetett, fontos az egészségügyi rendszer működőképességének biztosítása, és annak érdekében, hogy ellaposítsák a járványgörbét, úgy döntöttek, új korlátozó rendelkezéseket vezetnek be.

– Minél lassabban terjed a járvány, annál jobban lehet biztosítani az egészségügyi rendszer működőképességét. Szeretnék elkerülni, hogy olyan helyzet alakuljon ki, mint tavasszal több országban, ahol nem tudták ellátni az embereket – jegyezte meg Szijjártó Péter, hozzáfűzve: most a kölcsönös tisztelet a legfontosabb, és ahelyett, hogy politikai alapon támadnák egymást az országok, az együttműködést kellene előtérbe helyezni.

– A nemzetközi együttműködés lényeges a vakcina szempontjából is – tette hozzá. A tárcavezető úgy látja, néha a vakcina kérdését is átpolitizálják, de ezt el kellene kerülni. – Nagyon drukkolunk minden cégnek és országnak, amely a vakcina fejlesztésén dolgozik, függetlenül attól, hogy melyikről van szó. Fontos, hogy ezek a kutatások sikeresek legyenek, hiszen minél több vakcina áll rendelkezésre, annál jobb – fogalmazott.

A külügyminiszter hangsúlyozta: az emberek életéről van szó, ezért a politikai megfontolásokat most félre kellene tenni. Azt is közölte, abban állapodtak meg Oroszországgal, hogy Magyarország szeretne orosz vakcinát venni, és decemberben egy kisebb mennyiséget szállíthatnak is ebből, hogy a szükséges magyarországi vizsgálatokat elvégezhessék. – Január második felére az is reális lehet, hogy nagyobb mennyiséget vásárolhatunk Oroszországtól – magyarázta.

Arról is beszélt, hogy a gyártás egy részét Magyarországra hozhatják, ugyanis van itt egy olyan cég, amely más vírusok ellen gyárt vakcinákat, és ez a vállalat képes lehet átalakítani a kapacitásait úgy, hogy ki tudja venni a részét ennek az oltóanyagnak az előállításából.

Szijjártó Péter kitért rá, hogy emellett folytatják a megbeszéléseket Izraellel és Kínával is, és örvendetes, hogy a Pfizer amerikai gyógyszergyártó és a BioNTech német biotechnológiai vállalat is előrelépést ért el a saját vakcinafejlesztésében.

Kiemelte: a tavaszi helyzetből fontos tanulságként vonták le, hogy jó, ha minél több forrás áll rendelkezésre, hiszen amikor védőeszközöket és lélegeztetőgépeket akartak venni, csak Kínából tudták ezeket beszerezni.

A miniszter közölte, nem igaz, hogy az EU-tagállamok ne vásárolhatnának vakcinát az unión kívülről, a szabályozás alapján minden kormány maga dönt arról, hogy milyen vakcinát fogad el a saját országában.

– A jelenlegi helyzet egyetlen megoldása az oltóanyag, minden más csak átmeneti megoldás, amely legfeljebb lelassítja a járvány terjedését – vélekedett.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.