Szinyei Merse Léghajó című festményét idéző mászóka is lesz a Városligetben

Őszre elkészül Magyarország legnagyobb, legmodernebb és legizgalmasabb játszótere a Liget Budapest projekt keretében. A megújuló Városligetben épülő új játszóterek, köztük a Nagyjátszótér koncepciójában hazánk kulturális és tudományos öröksége, népi hagyományai köszönnek vissza.

2019. 02. 07. 16:36
null
A látványterveken varázslatos gyermekbirodalom képe bontakozik ki Forrás: Városliget Zrt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A Liget Budapest projektnek köszönhetően összesen hét új játszótér kap helyet a megújuló Városligetben, amelyek közül az első és egyben legnagyobb munkálatai kezdődnek meg a napokban – jelentette be tegnapi sajtótájékoztatóján Baán László.

A Liget Budapest projekt miniszteri biztosa elmondta: a Nagyjátszótér a park délkeleti részén, a Dózsa György út–Ajtósi Dürer sor kereszteződéséhez közeli területen épül fel, amely minden környező sétányról könnyen megközelíthető lesz. Az ország legnagyobb, 13 ezer négyzetméteres játszótere integrált és korosztályokra bontott biztonságos játékelemeivel várja látogatóit 2019 őszétől. Elhangzott: a tervezési folyamatban számos szakterület képviselői – pszichológusok, tájépítészek, pedagógusok – mellett gyerekek, a Városligeti Ifjúsági Tanácsadó Testület tagjai is részt vettek.

A látványterveken varázslatos gyermekbirodalom képe bontakozik ki
Fotó: Városliget Zrt

– A Nagyjátszótér központi eleme egy háromszintes mászóka lesz, amelyet Szinyei Merse Pál Léghajó című festménye inspirált, de okosjátékokkal is találkozhatnak majd a gyerekek: egyes csúszdákra kiírják majd, mekkora sebességgel suhannak rajtuk, illetve a homokos rész egyik pontján ugrótávolságot is lehet majd mérni, a kijelző ekkor a pontos táv mellett a hasonló távot ugrani képes állatot is mutatja – sorolta a különleges megoldásokat Baán László. A miniszteri biztos szerint a park szabad teret enged a játéknak, inspirálja a gyermekeket, játszva tanít, amire jó példa az a homokos-vizes játszórész, amiből kiásható fosszíliamásolatok ösztönzik a megismerésre a kicsiket.

Gyorgyevics Benedek, a Liget Budapest projekt megvalósításáért felelős Városliget Zrt. vezérigazgatója a beruházás kiemelt céljaként határozta meg, hogy a különböző fogyatékkal élő gyermekek együtt tudjanak játszani egészséges társaikkal. Hozzátette: a Nagyjátszótér mellett helyet kap egy úgynevezett Terepjátszó, ahol lesz mászószikla, skateboard pálya, mászófal, s rollerezésre, görkorcsolyázásra, kisebbeknek motorozásra alkalmas tereket is kialakítanak. Valamivel távolabb úgynevezett pumptrack pálya épül, ahol a BMX-kerékpárosok gyakorolhatnak. A Nagyjátszótéren gyerekbarát, integrált illemhelyeket is kialakítanak, és pelenkázásra, szoptatásra alkalmas részeket különítenek el. A sajtótájékoztatón arról is beszámoltak, hogy a parkrész zöldfelülete is teljesen megújul.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.