Szita Károly: A családok védelmét szolgálják az új gazdaságvédelmi intézkedések

Közös felelősségünk van abban, hogy minél kevesebben betegedjenek meg – hangsúlyozta Kaposvár polgármestere.

Magyar Nemzet
2020. 12. 19. 17:17
GULYÁS Gergely; SZALAY Ferenc; PÉTERFFY Attila; KÓSA Lajos; ORBÁN Viktor; ROGÁN Antal; SZITA Károly
Budapest, 2020. december 19. A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (b), mielõtt a kormányfõ a Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) vezetõségével tárgyal a gazdasági akcióterv új elemeinek elõkészítését célzó konzultációsorozat keretében Budapesten, a Karmelita kolostorban 2020. december 19-én. A megbeszélésen Péterffy Attila társelnök, Pécs polgármestere, Szalay Ferenc ügyvezetõ alelnök, Szolnok polgármestere, Kósa Lajos tiszteletbeli elnök, valamint a kormány részérõl Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget és Rogán Antal, a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezetõ miniszter vett részt. A tanácskozáson a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetõségeirõl, eszközeirõl volt szó. MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán Fotó: Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A kormánynak és az önkormányzatoknak közös a felelőssége abban, hogy erősödjön a gazdaságunk, mert ekkor erősek a családok. Közös felelősségünk van abban, hogy minél kevesebben betegedjenek meg, ezért pedig közösen kell tennünk – hangsúlyozta a Magyar Nemzetnek az Orbán Viktor által bejelentett új gazdaságvédelmi intézkedésekről Szita Károly. A Megyei Jogú Városok Szövetségének (MJVSZ) elnöke elmondta: a miniszterelnök a bejelentése előtt tájékoztatta a polgármestereket a meghozott intézkedésekről, amelyeket azért is támogatnak, mert azokkal meg lehet védeni a munkahelyeket, így a szülők el tudják tartani a családjukat.

Szita szerint ezt a célt szolgálja a január elsejétől életbe lépő kis- és középvállalkozásoknak szóló adókedvezmény is, amelynek az a lényege, hogy megfeleződik az általuk befizetett adó. – Ezzel a vállalkozások megtartását segítjük elő és lehetőséget biztosítunk az új munkahelyek megtartására, újak létesítésére is és ez egyértelműen a családok és az emberek védelmét szolgálja – hangsúlyozta.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) és Szita Károly, az MJVSZ elnöke, Kaposvár polgármestere (b) Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Fischer Zoltán

Szita Károly Kaposvár polgármestereként azt mondta: mindez rájuk is feladatokat ró, ezért most készülő költségvetésük egy járványköltségvetés lesz, amelyben mindent a megfogalmazott célnak rendelnek alá, vagyis az egészségügyi biztonságot és a munkahely adta biztonságot tekintik elsődlegesnek. – Abban a reményben tesszük mindezt, hogy ezek az intézkedések az egészség védelmén túlmenően azt a lehetőséget hordozzák magukban, hogy 2021 végétől, 2022 elejétől egy erős gazdasági fellendülés következzen be, ami be is fog következni és ami a településeinken élőket fogja szolgálni – fogalmazott. Szita Károly hozzátette, a miniszterelnök által bejelentett egyes jogszabályok január elsejével lépnek életbe. Tudomása szerint hétfőn lesz kormányülés, ekkor kezdődhetnek meg a további egyeztetések.

Mindent a családok biztonságának rendelnek alá

Támogatja a kormány újabb gazdaságvédelmi intézkedéseit a Megyei Jogú Városok Szövetsége. Szervezetünk vezetősége még a bejelentést megelőzően tárgyalt Orbán Viktor miniszterelnökkel és a kormány több tagjával a koronavírus-járvány gazdasági hatásairól és a válságkezelés lehetőségeiről, eszközeiről – olvasható a szervezet közleményében. Hozzátették: a kormány és az önkormányzatok közös felelőssége, hogy erős legyen a gazdaság, erősek legyenek a családok, s hogy minél kevesebben betegedjenek meg a koronavírus-járvány következtében. Ezért azonban közösen kell tenni.

Az MJVSZ leszögezte: a miniszterelnök által bejelentett intézkedésekre azért van szükség, mert a gazdaság védelmével lehet elérni, hogy legyen hol dolgozni, s hogy a szülők el tudják tartani a családokat. A kis- és középvállalkozások adójának megfelezése egyszerre szolgálja a munkahelyek megtartását, újabbak teremtését, a gazdaság megerősítését és az emberek védelmét.

Közölték: a cél elérése érdekében a hazai nagyvárosok is járványügyi költségvetést készítenek 2021-re, vagyis mindent annak rendelünk alá, hogy a családok biztonsága erősödjön. Mindezt tesszük azzal a hittel és reménnyel, hogy az intézkedések végén, 2022-től egy erős gazdasági fellendülés következik, amelynek előnyei szintén a településeinken élőket szolgálja.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.