Szivárványcirkusz a budapesti városházáknál

Kinyilvánította értékorientáltságát, és irányt mutatott a baloldali önkormányzatoknak Karácsony Gergely azáltal, hogy kihelyezte a szivárványos zászlót a Főpolgármesteri Hivatal homlokzatára. Karácsony jelképes lobbitevékenysége viszont enyhén fogalmazva sem ért el osztatlan sikert: a jobboldaliak körében heves indulatokat, míg a baloldali összefogásban törésvonalakat eredményezett.

2020. 08. 18. 8:24
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kétségtelen, hogy Karácsony Gergely balliberális főpolgármester regnálása óta új szelek fújnak Budapesten, most viszont azzal, hogy a jubileumi Pride fesztivál előtt tisztelegve kihelyezte a szivárványos szimbólumot a Főpolgármesteri Hivatal homlokzatára és nyílt lobbitevékenységével az LMBTQ-közösségek támogatására buzdította a baloldali önkormányzatokat, sokak szerint messzire ment.

A szivárványos látvány ellen először a Fradi-drukkerek léptek fel, akik nem sokáig tűrték el az LMBTQ-szimbólumot a Baranyi Krisztina által vezetett ferencvárosi polgármesteri hivatal épületén. A szurkolók erőteljesen fejezték ki nemtetszésüket: leszakították, megtaposták, majd elégették a lobogót, helyére pedig saját jelképüket tűzték ki. A szurkolók tette nem maradt megtorlás nélkül: Takács Krisztián, a Momentum helyi képviselője leszaggatta a városházáról a Ferencvárosi Torna Club alapítási dátumát (1899) tartalmazó sálat. Ez viszont a ferencvárosi jobbikos önkormányzati képviselőt, Szilágyi Zsoltot is megbotránkoztatta. Közleményében azt írta: „Megdöbbentő számomra, hogy a képviselő-testületben olyan emberek is ülnek, akik nem tisztelik kerületünk nagy hírű és nagy tradíciókkal rendelkező egyesületét, a Ferencvárosi Torna Clubot és annak szurkolóit. Sajnálatosnak tartom, hogy a kerületünk egyik képviselője nem ismeri a kerület történelmét, és egy olyan épületről, ahol az FTC megalakult, leszed egy ferencvárosi jelképet” – írta a IX. kerületi képviselő.

Vasárnap pedig a Mi Hazánk Mozgalom lépett fel az LMBTQ-közösséget jelképező zászló kitűzése ellen. A párt szerint ennek a családellenes jelképnek még az utcán sincs helye, nemhogy a fővárosi önkormányzat homlokzatán. Így Novák Előd akcióba lépett: a Mi Hazánk Mozgalom alelnöke aktivisták segítségével egy 15 méteres tűzoltólétráról távolította el a szimbólumot. A szemetesben landoló lobogót a Fővárosi Közterület-felügyelet munkatársai először még visszaszerezték, majd Novák Előd újabb cselének eredményeként ismét kukába került. Tettéért Novákot előállította a rendőrség.

A történtek után a Hitlert méltató, gyurcsányista László Imre vezette Újbudai Önkormányzat is úgy döntött, hogy beáll a sorba, és az EU-s zászlót az LMBTQ-szimbólumra cserélte le a városháza homlokzatán.

A nemzetközi reakciók sem várattak sokat magukra: az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Dánia, az Egyesült Királyság, valamint Franciaország és Kanada nagykövetsége közös nyilatkozatban állt ki a 25. Budapest Pride Fesztivál alkalmából a sokszínűség mellett: „A nemzetközi emberi jog azon a tág előfeltevésen alapul, hogy szexuális irányultságtól vagy nemi identitástól függetlenül minden ember egyenlő, és ugyanazok az emberi és szabadságjogok illetik meg diszkrimináció nélkül. Elutasítjuk és elítéljük a szexuális irányultságuk vagy nemi identitásuk miatt célba vett egyének elleni erőszakos, zaklató és megkülönböztető cselekményeket a világ bármely táján” – írták a közleményben, amelyben leszögezték: fontosnak tartják, hogy a megválasztott vezetők és kormányok tiszteljék és védjék az LMBTI-egyének jogait.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.