Szivárványkoalícióból anarchia Egerben

Kezdettől feszültség volt az egri baloldali koalíción belül, a frakció a polgármester kilépésével három részre szakadt.

Kerékgyártó György
2021. 05. 27. 19:07
null
A városvezető a kezdetektől megosztó volt Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Mirkóczki Ádám mindent és mindenkit elárult már – fogalmazott Oroján Sándor, az egri Fidesz–KDNP frakcióvezetője arra reagálva, hogy az exjobbikos polgármester kilépett a baloldali frakcióból. Oroján hozzátette: – Elárulta a jobboldalt, amikor szövetségre lépett a baloldallal, most pedig őket is maga mögött hagyta.

Az egri polgármester az első pillanattól megosztotta az őt győzelemre segítő szivárványos koalíciót. Autoriter vezetői stílusa már mandátumának kezdetén kilépésre késztetett képviselőket. Mirkóczki – kihasználva, hogy a rendkívüli jogrend alatt egy személyben hozhat döntéseket – megvált az egyik alpolgármesterétől, aztán az intézmények vezetésébe nyúlt bele, elérve így például, hogy olyan városüzemeltető cég jöjjön létre, amely olyan alapvető feladatokra nem tud felkészülni, mint a hókotrás. Mirkóczki sikertelen kísérletet tett az egri Gárdonyi Géza Színház megszavazott vezetőjének cseréjére és az intézmény értelmetlen átszervezésére, majd 2020 őszén az idei költségvetés megvitatásakor végleg magára haragított több embert is. Ekkor lépett ki egy független és egy momentumos képviselő az Egységben a Városért Egyesület nevű frakcióból.

A városvezető a kezdetektől megosztó volt
Fotó: Heves Megyei Hírlap/Huszár Márk

Mirkóczki magatartása addig ingerelte az egri baloldal szereplőit, hogy végül május 25-én egy belső szavazáson kizárták őt a frakció elnökségéből. A következő napon a polgármester bejelentette, hogy távozik magából a frakcióból is. Hárman követték őt, az egyesületben mostanra két MSZP-s és két DK-s képviselő maradt. A korábban kiváltak, a most távozók és a benn maradók tehát három, egymással egyet nem értő csoportot alkotnak. Így fest ma az egri baloldal.

– Nem igazán tudunk örülni annak, hogy igazunk lett – mondta Oroján Sándor. – Az első pillanattól hangsúlyoztuk, hogy a baloldalban túl sok erő egyesült, képtelenek a megegyezésre, a koalícióból anarchia lehet. Az is lett – tette hozzá.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.