Szívből jövő üzenetek fiataloknak

Magyarországon is követőkre talált az az amerikai kezdeményezés, amelyben idősotthonok lakói osztották meg egymondatos életbölcsességeiket a fiatalokkal a közösségi médián keresztül. Sőt itthon meg is fordították az eredeti ötletet, és gyerekeket kértek arra, üzenjék meg a felnőtteknek, mi az, amit kérni szeretnének tőlük.

Haiman Éva
2020. 01. 16. 13:57
Kardos Lászlóné Marika
Egyre aktívabbak a nyugdíjasok a közösségi oldalakon Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Soha ne fuss pasi után!” – inti a fiatal lányokat a 88 éves Diana, a 92 éves John pedig azt üzeni a következő generációknak, hogy „Élvezzetek minden pillanatot!” Mindketten amerikai idősotthonok lakói, és a közösségi médián keresztül osztották meg egymondatos életbölcsességeiket a fiatalokkal. Az ötlet nagyszerűsége az egyszerűségében rejlik: az idősek egy nagy papírlapra vagy táblára felírják a fiatalabb generációknak szóló tanácsukat, majd azzal a kezükben lefotózzák az üzenet küldőjét, a képet pedig posztolják a Facebookon. A kezdeményezéshez már az USA-ban is sokan csatlakoztak, a 85 éves Dareen például ezzel az ajánlással: „Légy kedves mindenkivel, mindenkinek megvan a múltja, amit cipel!” „Mindig mondj igazat!” – ezt többen is fontos üzenetnek tartották, például a 87 éves Ruth vagy a 90 éves Marlise.

Alig néhány héttel azután, hogy az interneten terjedni kezdtek a tengerentúli fotók, magyar idősek tanácsai is megjelentek a Facebookon. A Szigethalmi Idősek Otthonának művelődés­szervezője, Sándor Anikó úgy gondolta, hogy az itt élők is szívesen megosztanák életbölcsességeiket a fiatalabb korosztályokkal. A kivitelezésben az otthon szociális szakmai vezetője, Boldisné Gerbár Judit és Kántorné Őri Krisztina mentálhigiénés munkatársak segítettek, akik maguk is meglepődtek azon, milyen sokan és milyen szívesen mentek bele a játékba.

– Fantasztikus időseink vannak. Aki szán rájuk egy kevéske időt, és meghallgatja őket, az tudja: nagy utat jártak be, sokuknak filmbe illő élettörténete van, és bár lélekben mindannyian fiatalok maradtak, egyúttal már kellően bölcsek is – mondja büszkén Sándor Anikó. Elárulja, nem titkolt céljuk, hogy ily módon is közelebb hozzák egymáshoz az idősebb és a fiatalabb generációkat, amelyek között sajnos sokszor tapasztalható meg nem értés, feszültség. Pedig az idősektől tényleg nagyon sokat lehet tanulni, nekik pedig a fiatalok jelentenek óriási segítséget, főként napjainkban, amikor a modern technológiákkal gyakorlatilag csak ők képesek lépést tartani.

Egyre aktívabbak a nyugdíjasok a közösségi oldalakon
Fotó: MTI/Balázs Attila

Sándor Anikóék kíváncsiak voltak, vajon nagy különbségek lesznek-e a tengerentúlon élők és a szigethalmi idősek tanácsai között, végül is mindenütt ugyanazokra az alapvető emberi értékekre hívták fel a fiatalabbak figyelmét: a szeretetre, a szerelemre, a családra, a munkára, az egészségre, az emberi kapcsolatokra. Sokan fogalmaztak meg nagyon hasonló tanácsokat, és bár az otthonból harmincan vettek részt a játékban, végül tizenegy üzenetet tettek fel a közösségi oldalukra. A posztokat már több ezren látták, a legnagyobb sikert a 84 éves Franciska néni tanácsa aratta, aki ennyit üzent a fiataloknak: „Legyetek szerelmesek! Az olyan jó.”

De a 79 esztendős Pali bácsi is nagyon népszerű lett a világhálón, amióta felkerült a fotójával és a „Dolgozzatok, csajozzatok!” szövegű táblájával, miként Teri néni is, aki a maga 85 évével mi mást is üzenhetne, mint hogy „Kevesebb munka, több élet!”. A 62 éves Attila ajánlásával kapcsolatban – „Tanulni, tanulni, tanulni!” – sok kommentelő megjegyezte, hogy a nagyszüleitől, szüleitől is sokszor hallotta ezt a mondatot.

A nyugdíjasotthonból indult amerikai kezdeményezést itthon nemcsak lemásolták, hanem meg is fordították. A főként gyermek-, ismeretterjesztő és szakácskönyveket kiadó Szalay Könyvek gyerekeket kért meg, üzenjék meg a felnőtteknek, mi az, amit kérni szeretnének tőlük, mit csináljanak másképp. A Facebook-oldalukon olvasható üzenetek között van mosolyra fakasztó és elgondolkodtató egyaránt. Az ötéves Nati például csupán ennyit kér: „Ne nyomkodjátok annyit a telefonotokat!”, míg a nyolcéves Lili, hogy „Ne dolgozzatok annyit!”, Lilla a kilencévesek teljes komolyságával üzeni a felnőtteknek: „Ne fogyókúrázzatok mindig!”, míg Laci nyolcévesen is azt kéri: „Olvassatok esti mesét!”.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.