Szívszorító visszaemlékezést osztott meg Szentkirályi Alexandra

Az aradi vértanúkra emlékezve a kormányszóvivő egy névtelen szemtanú levéltöredékét tette közzé a Facebookon.

Magyar Nemzet
Forrás: Facebook/Szentkirályi Alexandra2020. 10. 06. 10:35
SZENTKIRÁLYI Alexandra
Budapest, 2020. július 24. Szentkirályi Alexandra kormányszóvivõ a nemzeti konzultációról tart sajtótájékoztatót az Igazságügyi Minisztériumban 2020. július 24-én. MTI/Mohai Balázs Fotó: Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő a közösségi oldalán emlékezett meg az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 13 magyar honvédtisztjéről, akiket október 6-án Aradon végeztek ki, valamint gróf Batthyány Lajosra, az első felelős magyar miniszterelnökre, akin szintén ezen a napon, Pesten hajtották végre a kiszabott halálos ítéletet.

A nemzeti gyásznap alkalmából a kormányszóvivő egy névtelen szemtanú levéltöredékét osztotta meg: “Mi csak messziről láttuk, mikor a menet megindult, olyan büszkén lépkedtek, mint az Egzecérplatzon, csak szegény jó Damjanich döcögött utánuk egy szekéren, mellette a hóhér vörös kabátban. Látszott rajta, hogy az bántja, hogy nem masérozhat a bajtársakkal, aztán meg, hogy ő, a hős hazafi, mostan leghátul kocogott. Mi, mikor ott álltunk a sáncon, ahol a menet elment: úgy ríttunk, akár a gyermekek.

Aulich fölnézett mireánk, és katonásan visszaköszönt, a drága jó Damjanich még a sapkáját is levette, úgy integetett minékünk fel a sáncra. Szegény jó „Bruder Johann” úgy szivarozott, mintha kocsizni menne, nem pedig a halálba, aminek a csatába annyiszor nézett a szemébe. Ott álltunk, amíg csak láttuk őket, azután ríttunk, de nemcsak mi, hanem az őrök is…” – olvasható a visszaemlékezésben.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.