Szlávik János: A járvány legsúlyosabb napjai tartanak

Minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban – hangsúlyozta a közmédiának Szlávik János. Az infektológus főorvos kiemelte: Magyarország több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de várhatóan ezzel együtt is csak nyárra lélegezhetünk fel.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 03. 27. 14:01
null
Fotó: Zékány János
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A koronavírus-járvány legsúlyosabb napjai tartanak, minden eddiginél több a fertőzött, nagyon sokan vannak kórházban – mondta a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa szombaton a közmédiának.

Szlávik János hangsúlyozta: a járvány harmadik hulláma továbbra is felszálló ágban van, a korábbi tapasztalatok alapján esetleg

április közepén-végén kezdhet csökkenni a vírus terjedése, és talán valamikor nyárra lélegezhetünk fel.

Kiemelte, Európa sok országában hasonlóan sok a fertőzött, ami arra vezethető vissza, hogy akadozik a védőoltások beadása. – Magyarország a jelenleg alkalmazott vakcináival sokkal több embert tud beoltani, mint sok más európai ország, de ez egyelőre, ebben a pillanatban kevés – fogalmazott a főorvos, aki üdvözölte, hogy hazánkban két újabb vakcinával lehet oltani.

Az indiai Covishield vakcina gyakorlatilag az AstraZeneca oltásának felel meg, míg a kínai Convidecia a Johnson & Johnson vakcinájára hasonlít, amiből elég egy adag a hatékony védelemhez – magyarázta.

Szlávik János helyes lépésnek nevezte, hogy előrébb hozták a pedagógusok oltását, és arra kért minden érintettet, hogy regisztráljon a vakcinára. Megerősítette azt is, hogy a Pfizer/BioNTech és a Moderna oltásai biztonsággal adhatók várandósoknak. – Az angol brit mutáns miatt egyre több terhes nő kerül kórházba, időnként lélegeztetőgépre is, ezért számukra is javasolt az oltás – húzta alá. Megjegyezte:

a jelenlegi védőoltások a koronavírus mutációival szemben is védelmet adnak, ha nem is egyenlő hatásossággal.

Felhívta a figyelmet a közelgő húsvét időszak veszélyeire is, emlékeztetve, hogy

a fertőzés főként a családokban, olyan helyeken történik, ahol az emberek nem hordanak maszkot.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.