Elég lehet a lakosság felének a beoltása

Kiemelten fontos a koronavírus elleni vakcina hatékonysága, mert egy több mint 90 százalékban hatékony oltásnál elég a lakosság 50-60 százalékát beoltani ahhoz, hogy nagyobb járvány ne alakuljon ki – közölte a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézetének osztályvezető főorvosa pénteken az M1 aktuális csatornán.

Forrás: MTI2020. 11. 20. 11:44
Szlvik Jnos
Szlávik János a Miniszterelnöki Kabinetirodában Budapesten 2020. március 4-én Fotó: Kovács Attila Forrás: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szlávik János azt mondta:

70-80 százalékos hatékonyság mellett a lakosság 80-90 százalékának kell beoltatnia magát ehhez. Jelenleg 8-10 vakcina van abban a fázisban, amikor már több tízezer embernek beadható.

Ezeknek a hatékonysága jó, nagyobb védelmet adnak, mintha valaki átesne a betegségen, és van olyan oltóanyag, amelyik az időseknél is ugyanolyan hatékony, mint a fiataloknál

– tudatta.

Szlávik János hangsúlyozta, hogy elég lehet a lakosság felének a beoltása
Fotó: Kovács Attila / MTI

Hozzátette:

fontos, hogy a vakcina valamennyi mutálódott vírus ellen hatékony legyen.

 

Szlávik János: Hatféle oltóanyaggal kísérleteznek a világban

Jelenleg körülbelül hatféle olyan oltóanyagot tesztelnek a világban, amelyek különböző támadáspontokon hatnak a koronavírusra – mondta a Dél-pesti Centrumkórház Országos Hematológiai és Infektológiai Intézet osztályvezető főorvosa szombaton, az M1 aktuális csatornának nyilatkozva

Szlávik János kifejtette, van olyan vakcina, amelyik apró genetikai információt ad át az embernek a koronavírussal szembeni ellenanyagok képzése érdekében, míg egy másik valamilyen vírusvektort használ, amely más típusú élő vagy inaktívált vírus segítségével serkenti az ellenanyagok kiválasztását.

Egy harmadik módszer – az influenza elleni védőoltáshoz hasonlóan – inaktívált, szaporodásképtelen vírust juttat az emberi szervezetbe, amely elkezd ellenanyagot termelni, a legegyszerűbb vakcinák pedig proteinalapúak, amelyek különböző fehérjék bejuttatásával próbálják megvédeni az embereket – tette hozzá.

Hangsúlyozta, Oroszország ezek közül kétféle technológiát használ, az Egyesült Államokban, Angliában, Németországban és Kínában pedig három-négyféle oltóanyagot is fejlesztenek.

Szlávik János megerősítette, már decemberben Magyarországra érkezhet Oroszországból olyan hatékony oltóanyag, amelyet a koronavírus-fertőzés megelőzésére fejlesztettek ki.

– Ez egy bevizsgálandó szállítmány lesz, ami azt jelenti, hogy Magyarországon az oltóanyag-kutatással foglalkozó szakemberekhez kerül – mondta.

Szólt arról is, jó néhány évre tekint vissza az a technológia, amelyet az Oroszországban előállított vakcinánál használtak, például hasonló módon fejlesztettek ki oltóanyagot az ebola ellen Afrikában.

Elmondta, az Oroszországból bevizsgálásra érkező oltóanyag egy úgynevezett adenovírus vakcina, amely egy emberi, jóindulatú vírusra épül úgy, hogy annak inaktivált változatát módosítják azért, hogy az emberi szervezet koronavírusként ismerje fel és ellenanyagokat képezzen.

Fontosnak nevezte, hogy az Oroszországból érkező vakcinából Magyarországon is gyárthatnak majd oltóanyagot.

Korábbi cikkünket ITT olvashatja tovább.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.