Szombaton megemlékeztek a romák elleni sorozatgyilkosság áldozatairól

— Tíz éve a vészkorszak eseményei­hez hasonlók történtek, „elkezdték levadászni népünk tagjait”. Ez nem történhet meg többször — jelentette ki szombaton Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke a romák elleni sorozatgyilkosság áldozataira emlékezve. Tíz éve éppen ezen a napon lőttek le egy roma kisfiút az édesapjával együtt.

Magyar Nemzet
2019. 02. 25. 10:05
null
A résztvevők fáklyákkal a Deák Ferenc térre vonultak Fotó: MTI/Kovács Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Borzalmas tragédiára ébredt az ország tíz évvel ezelőtt, amikor Tatárszentgyörgyön meggyilkolták Csorba Róbertet és kisfiát, Robikát – írta szombati közleményében az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelynek munkatársai koszorút helyeztek el a tíz évvel ezelőtt meggyilkolt áldozatok sírjánál. A tárca emlékeztetett arra, hogy 2008 és 2009 között kilenc településen történt rasszista indítékból elkövetett támadás romák ellen, a gyilkosságsorozatban hat ember vesztette életét.

Azt is írták, hogy a tatárszentgyörgyi gyilkosság egy évtized múltán szimbólumává vált a gyilkosságsorozatnak, valamint annak az időszaknak, amikor a Gyurcsány-kormány idején lehetőség volt félkatonai gárdáknak a roma közösségeket félelemben tartani, miközben magukat jogvédőnek mondó politikusok nyilatkozataikkal azt közvetítették, hogy a romáknak csak az áldozat szerepe juthat Magyarországon. Mindeközben a támadássorozatban elhunytak hozzátartozóinak és a sérülteknek az állam semmilyen segítséget nem nyújtott, az elkövetők felderítése sem haladt, növelve ezzel a közvéleményben a bizonytalanságot.

A résztvevők fáklyákkal a Deák Ferenc térre vonultak
Fotó: MTI/Kovács Attila

Szombaton Budapesten is megemlékeztek a romák elleni sorozatgyilkosság áldozataira. A résztvevők a II. János Pál pápa téren gyűltek össze, a szervezők – roma civil szervezetek, nemzetiségi önkormányzatok és aktivisták – zenét és verset egyaránt tartalmazó műsorral is készültek. Az áldozatoknak elhelyezett emléktáblát lepleztek le, amelynek közelében koszorúkat, virágokat, gyertyákat helyeztek el. Ezt követően a résztvevők fáklyákkal a Deák Ferenc térre vonultak: az ott található evangélikus templomban a program szerint istentiszteletet mutattak be a sorozatgyilkosság áldozatainak üdvösségéért.

A II. János Pál pápa téren Csóka János Pál, a Fővárosi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke azt mondta, hogy fontos felvállalniuk a cigányságukat. Úgy fogalmazott, hogy tíz éve a vészkorszak eseményeihez hasonlók történtek, „elkezdték levadászni népünk tagjait”. – Ez nem történhet meg többször – jelentette ki.

Hidvégi Balogh Attila, a RomNet főszerkesztője szerint 2007 végén „hadrendbe állt és megkezdte menetelését a cigányokkal szembeni gyűlölet”, amikor egyenruhások vonultak fel Tatárszentgyörgyön. – Szárnyat bontott a kirekesztő retorika – vélekedett. A cselekményeket felidézve jelezte, hogy a támadók sörétes fegyvereket, Molotov-koktélokat vetettek be. Mindenre emlékezni kell, mert fontos történelmi események zajlottak – hangoztatta Hidvégi Balogh Attila. A RomNet főszerkesztője arról is beszélt, hogy továbbra sem lehet tudni, kik voltak az ötletadók, valamint kik pénzelték a támadókat.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.