Tábornokper: még idén ítélet lehet

Az ügyészség 2010-ben tizenhét ember ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A vádlottak között számos, volt vezető beosztású honvédelmi miniszté­riu­mi alkalmazott, több magas rangú katonatiszt, sőt tábornok is volt. Az ügyben még nem született érvényes verdikt.

2019. 10. 07. 6:30
FAPÁL László
Fapál Lászlót januárban, a második első fokon felmentette a katonai bíróság Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Öt tárgyalási napot tűzött ki a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla katonai tanácsa az úgynevezett tábornokperben, tudta meg a Magyar Nemzet. Ez már a második másodfok, összességében a negyedik ítélet, amely a honvédségi vesztegetési ügyben még idén megszülethet.

Még az is megtörténhet, hogy a kilenc éve tartó eljárás egyes vádlottaknak véget is ér, amihez az kell, hogy a másodfok hagyja jóvá a második első fokon még idén január 31-én hozott ítéletét az érintettnek. Mint például Fapál Lászlónak, a Gyurcsány-kormány honvédelmi közigazgatási államtitkárának, aki ellen januárban ejtették a „viszkisdobozos” vádat és fel is mentették valamennyi vádpont alól.

Fapál Lászlót januárban, a második első fokon felmentette a katonai bíróság
Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

De nézzük sorjában! Január utolsó napján a Debreceni Törvényszék katonai tanácsát vezető hadbíró ezredes tehát felmentette Fapál Lászlót – maga is honvéd ezredes –, ám Waltner Rolland alezredes, a Központi Nyomozó Főügyészség főügyészhelyettese három munkanap gondolkozási idő után fellebbezést jelentett be a bűnösség megállapítása iránt.

Az elmarasztalt terheltek enyhítésért, felmentésért fellebbeztek, az ügyész esetükben a büntetés súlyosítását kérte. A Fővárosi Fellebbviteli Főügyészség osztotta a Központi Nyomozó Főügyészség álláspontját és megfellebbezte az elsőfokú ítéletet, a felmentett vádlottak esetében a bűnösségük megállapítása és a büntetés kiszabása, az elítéltek esetében az ítéletek súlyosítása érdekében. Ami a másodfok idei befejezhetőségét mutatja, hogy a fellebbező ügyészek nem indítványozták az első fok rendelkezéseinek hatályon kívül helyezését és új eljárás elrendelését.

Ám ha az ítélőtáblán az elsőfokkal ellentétes ítélet születik, a per meg sem áll a Kúriáig, és a jogerős lezárás minden bizonnyal kitolódik 2020-ra.

Az eltelt időre tekintettel elevenítsük fel magát a tábornokbotrányt is!

A vádhatóság még 2010-ben tizenhét ember ellen emelt vádat költségvetési szerv önálló intézkedésre jogosult dolgozója által bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett vesztegetés és más bűncselekmények miatt. A vádlottak között számos, volt vezető beosztású honvédelmi miniszté­riu­mi alkalmazott, több magas rangú katonatiszt, köztük tábornok is volt.

Első első fokon a Kaposvári Törvényszék katonai tanácsa 2013. február 28-án felmentett 15 vádlottat, két másik terhelt ügyét elkülönítve tárgyalták. Az ítélet ellen a katonai ügyész bűnösség és büntetés megállapítása iránt fellebbezett. A Fővárosi Ítélőtábla 2014 februárjában a felmentő ítéletet hatályon kívül helyezte, majd új eljárást rendelt el. Idén január 31-én tizenhárom vádlottat ítélt börtönbüntetésre Nagy László hadbíró ezredes a megismételt első­fokú eljárásban.

Tizenegy vádlott büntetését felfüggesztette, négyet felmentett. L. István Attila dandártábornokot, az elsőrendű vádlottat három év, O. János dandártábornokot, a tizenhatodrendű vádlottat két év letöltendő börtönbüntetésre ítélte, és 27 millió, illetve ötvenmillió forint vagyonelkobzást rendelt el.

O. János részletes vallomást tett az eljárásban, amelyben arról is beszélt, hogy a vállalkozóktól összegyűjtött kenőpénzekből milliókat kellett átadni Fapál Lászlónak, aki szerinte közölte: egy részt egy viszkisdobozban átvisz „a főnöknek”. Ebből O. János szerint arra lehetett következtetni: az MSZP-s Juhász Ferenc miniszter is részesülhetett a vesztegetési pénzekből. Ezt a bíróság nem látta bizonyítottnak, ezért Fapált három másik vádlottal együtt minden vád alól felmentette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.