Tagadja bűnösségét a volt főügyész, Gyurcsányék szakértője

A vád szerint Gyárfás Tamástól kapott bizonyítékot tartott vissza a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatban.

2021. 02. 03. 9:37
null
Ihász Sánodr volt főügyész barátjának, Gyárfás Tamásnak köszönheti, hogy vádlott lett. A vád szerint a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos új bizonyítékot tartott vissza. Fotó: BachPekaryMate Forrás: MN-archív
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tagadta a ma reggel fél 9-kor kezdődött perelőkészítő ülésen Ihász Sándor volt fővárosi, majd fővárosi fellebbviteli főügyész, hogy bűncselekményt követett volna el. Ihász – a Fenyő-gyilkosság egyik felbujtójaként megvádolt – Gyárfás ­Tamás családi barátjaként 2017-ben átvette a Fenyő-üggyel kapcsolatos hangfelvétel leiratát, azt azonban nem továbbította a hatóságoknak, pedig tudnia kellett, hogy az bizonyíték lehet az éppen újraindult nyomozásban.

Az akkor még fellebbviteli főügyészként dolgozó Ihász irodájában 2017 novemberében tartottak házkutatást nyomozóügyész kollégái. Ihász vezetői megbízatását még aznap visszavonták, és a Pest megyei főügyészségre rendelték ki, ezt a posztot azonban nem vállalta el, és lemondott.

A Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelen­tésére indított büntetőeljárásban a Központi Nyomozó Főügyészség (KNYF) 2018. április 20-án gyanúsítottként hallgatta ki a volt főügyészt, aki nem ismerte el a bűncselekmény elkövetését és szabadlábon védekezett. Két évvel később, 2020. március 23-án a KNYF hivatali visszaélés miatt nyújtott be ­vádiratot Ihász ellen a Pesti Központi Kerületi Bíróságon.

A 2018-ban Ihásszal közölt megalapozott gyanú – amely a vád alapját is jelenti – lényege szerint a volt főügyész az akkori és korábbi hivatali beosztásából eredően tudomással rendelkezett arról, hogy a Fenyő-gyilkosság felbujtója továbbra is ismeretlen, pedig a hatóságok évek óta nagy erőkkel keresik. A volt főügyész 2017 októbe­rében a Fenyő-gyilkossággal kapcsolatos beszélgetésekről készült hangfelvételek leiratát vette át az irodájában, méghozzá az időközben felbujtással megvádolt Gyárfás Tamástól, aki tanácsot kérni jött a családi baráthoz. A vádhatóság szerint Ihász Sándornak tudnia kellett volna, hogy a leiratban foglaltak olyan új bizonyítékokat jelenthetnek, amelyek jelentős mértékben hozzájárulhatnak a gyilkosság felbujtójának azonosításához és büntetőjogi felelősségre vonásához. ­Ennek ellenére a törvényben előírt ügyészi kötelességeit nem teljesítette, a felmerült bizonyítékokat nem adta át a nyomozóhatóságnak, azokat a Központi Nyomozó Főügyészség által korábban lefolytatott házkutatásnál foglalták le. A megvádolt volt főügyész időközben politikai megbízást vállalt, szeptemberben a Demokratikus Koalíció (DK) igaz­ságügyi szakértője lett.

Bíróság elé áll a volt főügyész, Gyurcsányék szakértője

Pénzbüntetéssel megúszhatja Ihász Sándor volt főügyész, ha beismerő vallomást tesz.

Ihász Sándor nem továbbította a Gyárfás Tamástól átvett hangfelvétel-leiratokat a hatóságoknak, holott tudnia kellett, hogy azok a Fenyő-gyilkosság újraindult nyomozásában bizonyítékként kerülhetnek szóba, emiatt áll ma bíróság elé a volt főügyész. Ihász már vádlottként lett a Gyurcsány-párt igazságügyi szakértője.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.