Takács Szabolcs: Hazánk nem örül a brit döntésnek, de tiszteletben tartja azt

Takács Szabolcs európai ügyekért felelős államtitkárt a Magyarország Élőben műsorban arról kérdezte a műsorvezető Földi-Kovács Andrea, hogy noha haladékot kaptak a britek az Uniós kilépésre, a Brexittel kapcsolatban még számos függőben lévő problémakör fogalmazódott meg.

Forrás: Hír TV2019. 04. 12. 14:03
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az biztosnak tűnik, hogy a brit parlamenti pártok elkötelezettnek tűnnek a kilépés mellett. Vajon megtörtént-e szembenézés Nagy-Britanniában, miként jutottak el idáig?

Válaszában a vendég kiemelte: volt 2016 júniusában egy demokratikus döntés, amely ezt a folyamatot eredményezte. A brit referendum, a választók többségének az akarata irányadó volt. Magyarország nem örül a döntésnek, nekünk jó volt a britekkel közös Európai Unióban lenni, de Budapest tiszteletben tartja az ottaniak elhatározását, mert a demokrácia szabályai kötnek mindenkit.

“Mi soha nem képviseltünk olyan álláspontot, hogy a döntésük miatt a briteknek bűnhődniük kellene”

– fogalmazott az államtitkár.

Takács Szabolcs elmondta, hogy a britek távolodása az Uniótól annak is köszönhető, hogy az EB teljesen öncélú módon kizárólag egy föderális Európai Unióban gondolkodik, figyelmen kívül hagyták az előző években felvetett brit reform javaslatokat, például a nemzeti parlamentek beleszólási jogát az uniós ügyekbe.

Az előző öt év komoly tanulsága, és egy súlyos hiba az EB részéről, amiért hagyta a világ ötödik gazdaságát, hogy elhagyja az Európai Uniót – szögezte le az államtitkár.

A teljes adás ITT tekinthető meg.

Iain Lindsay: Nem szenvednek csorbát a magyarok jogai

A brit nagykövet szerint az a szándék, hogy nagyon nyitott utazási szabályzat szülessen, annak érdekében, hogy az emberek továbbra is zavartalanul utazhassanak ki és be üzleti vagy turista céllal.

Egy esetleges rendezetlen kilépés esetén sem szenvednek csorbát a Nagy-Britanniában élő Uniós polgárok, így a magyarok jogai sem. Jelentette ki Iain Lindsay Nagy-Britannia budapesti nagykövete a HírTV-nek adott interjújában. a diplomata a beutazással kapcsolatban leszögezte, hogy a jelenlegihez hasonló, nyitott utazási szabályokat vezetnének be.

A beszélgetés ITT tekinthető meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.