Tállai András: Nem kell aggódni a jövő évi költségvetés miatt

A válság ellenére a kormány nemhogy nem emeli, hanem csökkenti az adókat.

Magyar Nemzet
2020. 12. 15. 9:41
TÁLLAI András
A pénzügyminiszter helyettese szerint lenullázhatják az eddigi erőfeszítések kedvező hatását Fotó: Koszticsák Szilárd Forrás: MTI/Koszticsák Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mellár Tamás (Párbeszéd) napirend előtti felszólalásában pótköltségvetés benyújtását sürgette. Szerinte ugyanis a válság miatt sem a 2021-re tervezett gazdasági növekedés, sem a hiány nem lesz tartható. Mellár elismerte: korábban nem lehetett tudni, hogy milyen mértékű lesz a válság, ám szerinte a kormány most tétlenkedik az ügyben.

A Pénzügyminisztérium államtitkára válaszában hangsúlyozta: a válság az egész világot sújtja, az eddigiek alapján viszont elmondható, hogy azt

Magyarország nem kezeli rosszabbul, mint mások, sőt, egyes országokhoz képest hazánk jobban teljesít.

Tállai András szerint a tervezetthez képest valamivel nagyobb lesz a GDP visszaesése és a hiány, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy a számok még így is hozzák az uniós átlagot. – Az a fontos, hogy a költségvetés finanszírozhatósága ne okozzon gondot az államadósság tekintetében és a lakosság felé, azaz ne legyen adóemelés.

A nehézségek ellenére a kormány csökkenti az adókat és a gazdaságot sem terheljük többletterhekkel, ezt a hitelminősítők is elismerik

– mondta. Tállai leszögezte: ha szükséges, a kormány a megfelelő időben módosítja a jövő évi költségvetést, ami miatt nem kell aggódni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.