Tarlós István a legnépszerűbb fővárosi jelölt

Tarlós István magabiztosan őrzi támogatottságát a fővárosiak között, és csak olyan ellenzéki összefogással lenne megszorítható, amelynek a Jobbik nem részese. Mindeközben az Európai Zöld Párt EP-frakciójának helyettese megerősítette, hogy kizárják soraikból az LMP-t, ha együttműködik a Jobbikkal.

Magyar Nemzet
2019. 03. 26. 14:17
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tarlós István (képünkön) 44, Karácsony Gergely 38, míg Puzsér Róbert csupán ötszázalékos támogatottságot élvez Budapesten – derül ki a Zavecz Research felméréséből. A Népszava által közölt kutatás szerint bár a fővárosi ellenzéki választók szívesen támogatnának egy közös ellenzéki listát, a pártok magatartása miatt ezt egyre kevésbé tartják valós alternatívának.

Fotó: Kurucz Árpád

Erre utal, hogy miközben 53 százalékuk nem szeretné, hogy Tarlós újrázzon, jelenleg csak 31 százalék gondolja úgy, hogy leváltható a főpolgármester. Ráadásul ha az LMP és a Jobbik által támogatott Puzsér visszalépne, az sem jelentené azt, hogy az összes ellenzéki választó automatikusan beállna Karácsony mögé, aki mögött a pártok közül az MSZP, a DK és a Párbeszéd sorakozott fel. A kutatás szerint ugyanis az LMP-sek mintegy 29 százaléka, a jobbikosoknak pedig 55 százaléka tartaná meg inkább Tarlóst.

A Závecz felmérése szerint ha az ellenzék nem áll össze őszre, akkor Budapesten, a választókorú népesség köré­ben a Fidesz 33 százalékos eredményre számíthat, az MSZP–DK–Párbeszéd-szövetség 25 százalékot kapna, a többi kis párt pedig 1–4 százalékot. Amennyiben az LMP csatlakozna az MSZP–Párbeszéd–DK hármashoz, akkor a Fidesz 32, az összefogás pedig már 33 százalékos támogatást szerezne. Ha pedig a Momentum is csatlakozna ötödikként, akkor az ellenzék 36 százalékra növelhetné az eredményét.

A kutatás rámutat arra is, hogy amíg a Jobbik vidéken az együttműködés felhajtóerejének számít, addig Budapesten nem. Az a modell, amelyik úgy kalkulál, hogy a Jobbik is az ellenzéki szövetség tagja, szerényebb ellenzéki előnyt mutat. Egész pontosan ebben az esetben a Fidesz 34 százalékot érne el, az ellenzéki koalíció szintén, és a bizonytalanok aránya 22 százalékra hízna. Ez két dolgot jelent: a Jobbik szavazói ez esetben nagyobb arányban voksolnának a kormánypártra, az alapvetően balra húzó budapesti bizonytalanok pedig visszahőkölnének egy teljesen közös listától.

Mindeközben az Európai Zöld Párt EP-frakciójának helyettese megerősítette, hogy kizárják soraikból az LMP-t, ha az együttműködik a Jobbikkal. Philippe Lamberts az Azonnali.hu-nak egyértelművé tette, hogy nem hisz a Jobbik néppártosodásában, ezért a hozzájuk közeledő LMP-vel folyamatos tárgyalásokat kell folytatniuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.