Taxiban utaztak Bécs felé a migránsok

Egy budapesti taxit állítottak meg az autópályán a rendőrök, az utasok illegális bevándorlók voltak.

Végh Attila
Forrás: POLICE.HU2020. 09. 22. 16:04
Elfogott migránsok
Forrás: police.hu
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A rendőrök szeptember 21-én 14 óra után pár perccel egy embercsempész járműveket figyelő akció keretében állítottak meg egy budapesti taxit az M1-es autópálya 73. kilométerszelvényében, Tata térségében. Az Ausztria irányába haladó autó a magyar sofőrön kívül négy – magát afgán állampolgárnak valló – férfi utazott. Az embercsempészet bűntett elkövetésével gyanúsított taxist a bíróság másnap letartóztatta.

Fotó: Police.hu

A Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó iroda munkatársai a négy megyére kiterjedő – a nyugati határ közeli területeket illetve az oda vezető dunántúli utakat ellenőrző – akcióban felfigyeltek egy budapesti taxira, melyben több gyanús utas volt. A Magyar Nemzet információi szerint az egyik legnagyobb hagyománnyal bíró budapesti taxis cég logója alatt dolgozó magánvállalkozó autóját követni kezdték a nyomozók, közben a fuvarozó cég diszpécserétől információkat kértek a sofőrről. Amikor kiderült, hogy az autó vezetője nem jelentette a központnak a Budapesten kívüli fuvart, már konkrét lett a gyanú, hogy a taxis tilosban jár, ezért a rendőrök Tata környékén egy pihenőbe terelték a járművet.

A gépkocsiban négy afgán férfi ült utasként, akik magyarországi tartózkodásuk jogszerűségét, valamint személyazonosságukat sem tudták hitelt érdemlően igazolni, ezért a rendőrök meghallgatásukat követően visszakísérték őket az ideiglenes biztonsági határzárhoz. A járműveztetővel szemben embercsempészés bűntette miatt eljárás indult a Győr-Sopron megyei rendőr-főkapitányságon, őrizetbe vették, autóját pedig lefoglalták.

A migránsok a Keleti pályaudvarnál kérték fel a fuvarra a taxist, aki pontosan tudta kiket szállít, több százezer forintot kért a bécsi fuvarért. A fővárosi taxis ötéves börtönt is kaphat embercsempészésért.

Illegális bevándorlókat állítottak meg szeptember 22-én hajnalban 4 óra 50 perckor a Röszkei Autópálya Határátkelőhelynél is. Már a magyar területen, az M5-ös autópályán felfigyeltek a FRONTEX – Európai Határ-és Partvédelmi Ügynökség – Magyarországon szolgáló járőrei 25 gyalogosra. Az autópályákon tiltják a közlekedésrendészeti szabályok a gyalogosforgalmat, ezért is szúrt szemet azonnal a csoport, majd kiderült, afgán határsértőket sikerült elfogni. A csoportot nagy valószínűséggel embercsempész hozhatta a határátkelő szerb oldaláig, ott a sofőr kiszállíttatta az utasokat, akik az új határátkelőhely és a régi röszkei határállomás közti erdős területen lopakodhattak át az autópálya vonala mellett a magyar oldalra. Az embercsempész üres autóval, szabályosan átlépve a határt jött volna értük, de észlelhette a rendőri intézkedést, így továbbment. Az afgánokat a rendőrök visszakísérték Szerb területre.

Ugyancsak kedden reggel Hegyeshalomnál, egy Bécsbe tartó nemzetközi vonaton vettek észre a határvadászok egy utast, akinek bár volt érvényes menetjegye, nem rendelkezett a jogszerű európai uniós tartózkodást igazoló okmányokkal. Az albán férfi rokonaihoz tartott volna Ausztriába, állítása szerint előző nap, szabályosan lépett be Magyarországra, ám ennek sem irataiban, sem a határrendészek információs adatbázisában nem volt nyoma, ezért őt is kitoloncolták.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.