Téglási Andrást választották az NVB elnökévé

Téglási Andrást választották a Nemzeti Választási Bizottság elnökének pénteken. Téglási a Nemzeti Közszolgálati Egyetem Államtudományi és Nemzetközi Tanulmányok Kara alkotmányjogi és összehasonlító közjogi tanszékének egyetemi docense, oktatási dékánhelyettes.

Munkatársunktól
Forrás: MTI2021. 02. 19. 15:19
null
Budapest, 2014. április 6. Szavazók Budapesten, a Zugligeti Általános Iskolában kialakított 53-as szavazókörben az országgyűlési képviselő-választáson 2014. április 6-án. MTI Fotó: Beliczay László
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) tagjai a bizottság pénteki ülésén döntöttek az új elnök személyéről, miután a elnök, Rádi Péter február 5-i hatállyal lemondott elnöki tisztségéről és NVB-mandátumáról.

Az NVB elnöke nem lehet pártdelegált személy
Fotó: Kollányi Péter / MTI

Döntését a bizottság szerdai ülésén vette tudomásul. Rádi Péter helyett soron következő póttagként Téglási András ülhetett be a bizottságba.

A pénteki ülésen Bozsóki Éva elnökhelyettes Téglási András megválasztását javasolta, amelyet a tizennégy tagú bizottság tíz szavazattal elfogadott – Téglási a személyét érintő kérdésben jelezte, hogy nem vesz részt a szavazáson.

Nemmel szavazott Avarkeszi Dezső (DK), Fazekas Tamás (Párbeszéd Magyarországért Párt), és Litresits András (MSZP). Litresits és Fazekas a szavazás előtt kifejtették, hogy nem a jelölt személyével van problémájuk, hanem a kiválasztás rendszerével nem értenek egyet, ugyanakkor biztosították szakmai támogatásukról.

Az NVB elnöke csak az Országgyűlés által választott tag lehet, pártdelegált nem.

Az NVB pénteki ülésén kiadta az Országos Roma Önkormányzatban a 2019-es nemzetiségi választáson a Phralipe Független Cigány Szervezet Országos Szervezete-Központi Szervezet listájáról mandátumot szerző, de február 2-án elhunyt Rafael Gyula mandátumát is, a jelölőszervezet kérésének megfelelően a lista nyolcadik helyén szereplő Budai Attilánénak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.