Teljes pályás letámadásba kezdett a DK az ellenzéki térfélen

Farkas Örs politikai elemző szerint az MSZP–Párbeszéd színeiben induló Karácsony Gergely esélyei a főpolgármester-jelöltségre erősen megcsappantak.

2019. 06. 06. 18:14
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Teljes pályás letámadásba kezdett a Demokratikus Koalíció az ellenzéki térfélen. Míg az MSZP és az LMP a sebeit nyalogatja, Gyurcsányék pártja sztárigazolással készül az őszre – nyilatkozta a Magyar Nemzetnek Kálmán Olga jelölése kapcsán Farkas Örs.

A politikai elemző szerint az MSZP–Párbeszéd színeiben induló Karácsony Gergely esélyei a főpolgármester-jelöltségre már az európai parlamenti választás éjszakáján erősen megcsappantak.

– Teljesen egyértelmű volt, hogy az EP-választás eredménye újraszabja a baloldali játszmákat, és a két újonc – a DK és a Momentum – kezébe kerülhet a marsallbot. Az is nyilvánvaló volt, hogy aki hamarabb lép, az mutat nagyobb erőt – tette hozzá Farkas Örs, aki szerint Gyurcsány azt is felismerte, ha a háttérbe húzódik, és a felesége, a magyar és bolgár kommunista felmenőkkel bíró Dobrev Klára áll az első sorba, akkor az eddig 8 százalékosnak gondolt üvegplafon mindjárt 20 százalékra emelkedhet pártja számára. Így újabb és újabb arcok tűnhetnek majd fel az egykori miniszterelnök oldalán – hívta fel a figyelmet az elemző, aki az egész folyamatot a megyei futballhoz hasonlította: „ahol egy valamirevaló edző körülnéz a szomszéd településeken, és összeszedi a tehetségesebb srácokat focizni”.

Azt is megjegyezte: a politika értékek és célok mentén szerveződő világában átigazolni az egyik csapatból a másikba – Kálmán esetében a szocialistáktól a Simicska–Jobbik–Hír Tv-s kitérő után a DK-hoz – nem számít erénynek.

Karácsony számára pedig óriási munka kellene ahhoz, hogy amúgy is leharcolt zuglói polgármesterként visszaszerezze a baloldal bizalmát.

– A fővárosi választási győzelem csupán eszköz és nem cél, a kérdés jóval inkább az, hogy mi következik utána. Nehezen elképzelhető, hogy a javarészt rutinos polgármesterekből álló fővárosi közgyűlést a városvezetésben abszolút járatlan szereplő vegye a kezébe – hívta fel a figyelmet Farkas Örs, aki szerint Budapesten a Tarlós István által fenntartott háromszög – kormány-kerületek-főváros – nagyon kényes egyensúlya pillanatok alatt összeomolhat egy ellenzéki szereplő győzelme esetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.